Ce mari pericole ne pot ameninta daca neglijam reglementarile SSM!

Neglijarea reglementarilor Securitatii si Sanatatii in Munca, sunt consecinta unui accident de munca. Este cel mai grav eveniment cu care va puteti intalni si pe care trebuie sa-l evitati cu orice pret. Cu siguranta nu doriti sa vedeti reprezentanti ai Procuraturii roind prin firma dumneavoastra.

In al doilea rand, riscati un control cu urmari foarte neplacute si asta indiferent de obiectul de activitate al firmei. Art. 6 din Legea 319/2006 mentioneaza foarte clar ca: „Angajatorul are obligatia de a asigura securitatea si sanatatea lucratorilor in toate aspectele legate de munca.Stiati ca … ?


– … sunteti obligat sa intocmiti fise de instruire SSM pentru fiecare post din firma dvs., fise pe care angajatii sa le citeasca si sa le semneze? Atentie! Nerespectarea acestei obligatii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 4.000 la 8.000 de lei, conform art. 39 alin (4) din aceeasi lege.

– … sunteti obligat sa va dotati personalul cu echipament individual de protectie (EIP), conform normativelor in vigoare? In caz contrar riscati amenzi contraventionale cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei, conform prevederilor art.39 alin.(2) din Legea nr.319/2006.

– … sunteti obligat sa aveti in firma trusa sanitara de prim ajutor?

– … obligatiile lucratorului din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca trebuie mentionate nu numai in fisa individuala de instructaj, ci si in fisa postului, chiar daca postul respectiv nu ridica mari probleme?
– …raspundeti patrimonial, potrivit legii civile, pentru prejudiciile cauzate victimelor accidentelor de munca sau bolilor profesionale?

… in fiecare vehicul de firma trebuie sa existe cel putin o jacheta de avertizare, cu benzi reflectorizante?
aveti obligatia sa acordati gratuit echipament individual de protectie nu numai personalului care desfasoara activitati intr-o anumita incinta a firmei, ci si vizitatorilor acelei incinte?

Plus ca adesea e vorba de obligatii la care nu v-ati fi gandit, cum ar fi, de exemplu, obligatia de a intocmi:
– structura scenariului de securitate in cazul unui incendiu

– setul de instructiuni dupa care lucreaza electricianul firmei

– grila de evaluare a riscurilor pentru un anumit loc de munca

– fisa de instruire colectiva a angajatilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*