Sarmale in foi de vita de vie

Vine Sarbatoarea Craciunului, cea mai cunoscuta sarbatoare crestina, cu pasi repezi, si gospodinele sigur nu vor uita de traditionalele sarmale romanesti. Fiecare zona din Romania, pregateste sarmalele asa cum au mostenit din mosi-stramosi. Eu vin cu un tip de sarmale in vita de vie, din Muntenia, asa cum le gatea bunica mea.

Necesarul de ingrediente, pentru sarmalele in foi de vita:

-750 grame carne tocata amestec de porc si vita,

– 1 pachet de foi de vita de vie,

– 2 linguri orez bob alb rotund,

– 1 ou de gaina proaspat,

– 1 legatura de ceapa verde proaspata,

– 1 legatura de marar, patrunjel si (alte plante aromatice, in functie de preferinte)

– 3 crenguțe de cimbru

– ulei de masline extra-virgin

– boia,

– piper negru,

– sare alba fina.

Mod de preparare:

Incepem cu oparirea frunzele de vita de vie si lasați-le să fiarba aproximativ cinci minute, apoi le scurgem si le lasam sa se raceasca pe o sita. Facem amestecul de carne tocata, tocam ceapa verde, le adaugam peste celelalte ingrediente in mixer, maruntim bine verdeturile, amestecam carnea tocata cu verdeturile, sare, boia, piper si amestecam bine. Adaugam orezul spalat si compozitia oului si framantam bine compozitia. Cand este bine omogenizata carnea tocata, aducem frunzele de vita de vie scurse deja, si incepem sa rulam sarmalele una cate una. Punem o lingurita de compozitie pe mijlocul frunzei de vita si rulam frunza cu atentie, fara sa presam prea tare, introducem capetele in ruloul facut si gata. Punem putin ulei intr-o oala, apoi asezam un strat de frunze la baza, peste care punem sarmalele in cercuri concentrice. La final, turnam in oala o cana de suc de rosii si una de apa astfel incat sarmalele sa fie acoperite putin de sos. Putem adauga o crenguta sau doua de cimbru. Sarmalele le fierbem la foc foarte mic, cu capac, circa doua ore. Pentru ca sa vedem daca s-au fiert si sunt gustoase, scoatem o sarma si o gustam. Cand sunt gata sarmalele, le stingem focul si le lasam asa cateva minute, pana sa le servim. Daca ne grabim pentru ca ,,ne roade stomacul”, le punem in farfurii, asa se racesc mai repede. Sunt foarte delicioase cu iaurt, ardei iute și mamaliga la ceaun.

Pofta Mare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*