Saramura de peste

Cand ne dorim sa gatim saramura de peste e foarte important, desigur, carnea folosita, pestele fiind de preferat sa fie proaspat. Recomandat ar fi carasul, bibanul, platica chiar daca sunt pesti mici si au multe oase.
Necesarul de ingrediente:
– 8 bibani, mai mici (ca palma),
– 3 ardei grasi (pot fi diferiti ca si culoare),
– 2 rosii medii, dar coapte,
– 3 ardei iuti,
– 5 catei de usturoi,
– 5 linguri de ulei,
– 2 fire cimbru,
– 3 foi de dafin,
– 4 fire intregi de patrunjel,
– 3 lingurite otet,
– sare alba fina,
– piper negru macinat.
Mod de preparare:
– Facem foc sub gratar. Cand focul se domoleste, dar jarul e inca puternic punem ardeii, rosiile si ardeii iuti pe gratar.
– Le coacem pe toate partile cu atentie. Le scoatem intr-un vas, le presaram cu sare, le acoperim cu o folie si le lasam sa se raceasca.
– Intre timp curatam pestii pe care ii ungem bine cu ulei pe ambele parti. Curatam gratarul foarte bine cu o perie de sarma, apoi il gresam bine cu o bucata de slanina (sau ulei).
– Punem pestii pe gratar si ii coacem pana se rumenesc. Bine ar fi sa nu ii miscam pe gratar pana pielea nu e crocanta. Ii intoarcem si ii prajim pe ambele parti la fel.
– Continuam sa curatam legumele coapte de coaja, seminte si cotoare. Le taiem cubulete mici, retinand sucul de la ele.
– Punem legumele tocate (cu tot cu sucul lasat) impreuna cu cimbru, dafin, sare, piper dupa gust si 2 cani de apa la fiert. Lasam sa fiarba aproximativ 5 minute de la primul clocot.
– Zdrobim usturoiul si il frecam bine cu ulei pana devine ca o pasta fina. Turnam pasta rezultata in saramura. Mai fierbem circa doua minute.
– Scoatem cimbrul si foile de dafin din saramura.
– Adaugam otet dupa gust (am pus 3 lingurite) si potrivim cu sare.
– Punem pestii copti intr-un vas incapator. Presaram cu patrunjel tocat fin. Turnam saramura peste ei. Acoperim vasul si lasam sa stea pana pregatim si o mamaliga adecvata.
– La final vom servi saramura de peste cu mamaliguta.
Pofta Buna !