Salata orientala

Reteta: Salata orientala romaneasca, este una din retetele extrem de populare, care se gateste extrem de usor. Nu exista sarbatoare mare in care sa nu se regaseasca pe masa romanilor de pretutindeni traditionala si delicioasa salata orientala.

Necesarul de ingrediente:

– 1 kg. de cartofi albi,

– 2 cepe rosii, de marime medie,

– 200 grame de masline,

– 200 grame muraturi (preferabil gogosari sau castraveti murati),

– 2 oua fierte tari,

– 5 linguri ulei,

– 1 lingura otet sau zeama de lamaie,

– 1 legătura patrunjel verde,

– sare alba fina,

– piper negru macinat.

Mod de preparare:

Cartofii cu tot cu coaja, bine spalati, se pun intregi intr-o oala incapatoare, acoperiti de apa. Se fierb cartofii circa 20 minute. Se verifica daca sunt gata, infigand usor o furculita intr-un cartof. Daca este fiert, sigur si ceilalti sunt gata. Se scurg de apa cartofii si se lasa putin sa se racoreasca.

– Cat timp fierb cartofii, se curata cepele si se taie solzisori subtiri. Se pune ceapa in castronul in care intentionam sa facem salata, se sareaza si se amesteca putin. Se lasa ceapa deoparte, cat ne vom ocupa de restul ingredientelor. In acest timp, sarea va extrage apa din ceapa si aceasta se va inmuia putin.

– Feliem subtire muraturile si să taiem marunt verdeata.

– Cand cartofii s-au racit atat cat sa-i putem atinge, fara sa fie complet reci, se curata de coaja, care se va desprinde foarte usor.

– Cartofii taiati se pun in castron, peste ceapa. Se bate cu o furculita sau se omogenizeaza intr-un borcan inchis, prin agitare, uleiul cu otetul sau zeama de lamaie. Se toarna acest dressing deasupra cartofilor. Se adauga si condimentele in aceasta faza, deoarece se vor omogeniza mai bine in salata, asa ca acum vom adauga si sare si piper dupa gust.

– Cu o lingura de lemn, se amesteca cartofii si ceapa. Amestecam cu grija ca sa nu-i zdrobim, folosind miscări ample, de rotatie, de la baza castronului in sus. E important ca fiecare bucata sa se imbibe in uleiul cu otet sau lamaie, deasemenea sa ajunga pe fiecare sare si piper, ca sa nu descoperim bucati fara gust in salata noastra.

– Adaugam acum restul ingredientelor. Punem castravetii murati feliati subtire si o jumatate de gogosar crud, feliat subtire. Apoi adaugam maslinele si putin otet. Amestecam din nou cu grija, sa nu se zdrobesc cartofii. In cazul in care folositi oua, acum ar fi momentul sa le adaugati și pe ele, dupa ce le-ati feliat in prealabil.

Se lasa salata orientala un sfert de ora, sa se aseze aromele si gusturile, dupa care poate fi servita.

Pofta Buna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*