Cum sa gatim scoicile daca stam la curte

Necesarul de ingrediente: 1 sac de scoici cu capace; zece fire de busuioc proaspăt; o legătură de pătrunjel; patru catei de usturoi medii; ulei de măsline; patru roșii mari; trei ardei iuți, patru linguri dintr-un pachet unt și o cana de vin(alb sau rose).

Mod de preparare:

Scoicile cumpărate trebuie să fie majoritatea închise și se vor găti în cel mai scurt timp, cel târziu a doua zi. Se pun în apă rece pentru vreo patru-cinci minute după care cele care s-au desfăcut trebuiesc ciocănite puțin și dacă nu se închid le aruncăm.

Se curăță de acei perișori printr-o mișcare de du-te vino și apoi de nisip și pământ eventual cu un burete de sarma. Nu se țin foarte mult în apă pentru că încep să se deschidă. Se trec apoi sub un jet de apă rece și se lasă deoparte.

Scoicile se gătesc într-o tigaie mare, voluminoasă și cu capac. Punem totul de la început să se călească, usturoiul zdrobit pentru un minut după care urmează roșiile tăiate în patru și ardeiul tăiat potrivit.

Călim bine după care adăugăm scoicile, untul și punem capacul. Peste încă câteva minute urmează vinul și mai târziu verdeață. Am tocat mărunt o parte din verdeață și restul am lăsat-o frunze întregi pe care le-am aruncat-o în oală. Lăsăm acoperit până se desfac timp în care amestecăm în ele din când în când.

Dacă au rămas scoici închise le scoatem pe cele desfăcute și restul se mai gătesc până sunt gata. Dacă nici acum nu se deschid trebuiesc aruncate. Timpul de fierbere nu trebuie să depășească opt-zece minute din momentul în care am adăugat scoicile. Servim cu un pahar de vin rece.

După gătire se țin acoperite până la servire că să rămână calde. Din păcate e de muncă la spălarea și pregătirea scoicilor, dacă n-o faceți cum trebuie mai bine renunțați decât să aveți scoici cu garnitură de nisip mai ales dacă aveți invitați la masă. Rezultatul merită pe deplin.

Poftă Buna !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*