Bunele maniere la serviciu

Bunele maniere vor deschide usi pe care cea mai buna educatie ne le poate deschide

Petrecem mai mult timp la serviciu decat acasa, asadar modul in care ne comportam la locul de munca si in relatiile cu colegii este la fel de important ca si modul in care ne comportam cu membrii familiei.

Exista cateva reguli de baza in ceea ce priveste comportamentul si tinuta la locul de munca pe care trebuie sa le respectam pentru a fi colegi agreabili si in acelasi timp, apreciati si respectati.


Una dintre cele mai importante reguli este punctualitatea. Evitati sa intarziati cand veniti la serviciu, mai bine ajungeti mai devreme decat mai tarziu. Desigur, oricui i se poate intampla sa intarzie intr-o anumita zi, intr-o anumita imprejurare, totul e ca intamplarea sa nu devina obicei.

Daca este stabilit un interval orar pentru pauza de masa, respectati-l. Daca nu, pregatiti-va de acasa un mic pachet cu o gustare, pe care sa o puteti manca fara a deranja si fara a intrerupe lucrul prea mult timp.

In cazul in care apare o problema neprevazuta, boala, evenimente neplacute in familie, trebuie anuntati colegii si sefii in cazul in care intarziati sau aveti nevoie de o zi libera. Veti avea grija ca persoanei care va suplineste absenta in ziua in care lipsiti de la munca sa-i faceti acelasi serviciu cand va avea nevoie.

Incercati sa pastrati ordinea si curatenia nu doar la biroul in care lucrati, ci si in birourile colegilor. Nu puneti mana pe tastatura colegului daca tocmai ati mancat un baton de ciocolata sau un mar si sunteti murdari pe degete. Daca aveti hartii sau resturi de alimente ori ambalaje de aruncat folositi cosul de gunoi adecvat, tinand cont ca au aparut noi reguli impuse de autoritatile de mediu.

Evitati discuţiile în contradictoriu sau pe un ton ridicat, chiar daca aveti o nemultumire. Incercati sa va spuneti punctul de vedere folosind argumente juste si un ton civilizat. Este total lipsit de bune maniere sa ridicati tonul, sa jigniti, sa blestemati, sa intrerupeti un coleg in timp ce vorbeste sau, si mai grav, sa barfiti.

O gluma spusa la momentul potrivit poate destinde atmosfera uneori incordata, dar nu depasiti limitele bunului simt. Nu sunt admise bancurile cu cuvinte obscene sau apelativele deplasate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

You may have missed