Boala celiaca – o boala daunatoare organismului uman

Aeasta afectiune este o tulburare genetica, autoimuna care apare ca o reactie anormala a sistemului imunitar la ingestia glutenului (glutenul, este o substanta proteica prezenta in boabele si faina cerealelor). Pentru a dezvolta boala celiaca, o persoana trebuie sa mosteneasca predispozitia genetica, sa consume gluten si sa activeze astfel boala. Factorii declansatori sunt stresul, infectiile virale sau interventiile chirurgicale. Reactia anormala la gluten a sistemului imunitar provoaca atrofie sau aplatizare a celulelor care alcatuiesc intestinul subtire.

Consecinta acestui fapt este aceea ca intestinul subtire nu-si mai poate indeplini functia de a absorbi nutrientii din alimente. Odata ce sistemul imunitar ataca celulele intestinului subtire, incet, incet se instaleaza malabsorbtia si astfel incep sa apara tot felul de probleme de sanatate. Aceste probleme pe masura ce trece timpul se agraveaza daca nu se adopta dieta fara gluten pentru ca principalul tratament pentru boala celiaca sau sensibilitatea la gluten non-celiaca este eliminarea glutenului din dieta.

Mai exista o categorie de oameni care adopta dieta fara gluten si anume aceia care vor sa slabeasca.

Nutritionistii afirma ca datorita faptului ca este o dieta restrictiva in care alimentele ce contin carbohidrati sunt inlocuite cu fructe si legume, iar consumul de carbohidrati in exces dispare sau se reduce considerabil, atunci in mod cert are ca rezultat si scaderea in greutate. Trebuie precizat ca nu este indicat sa eliminati complet carbohidratii din dieta voastra. Este in mod sigur o alegere gresita.

Nutritionistii si medicii sustin ca este imperios necesar sa consumati si carbohidrati, dar trebuie sa alegeti numai „carbohidratii buni”. Fructele, legumele si fasolea nu contin gluten prin natura lor. Dar asta nu este tot , pentru ca exista o serie de cereale sau pseudocereale cum ar fi hrisca, amarantul, quinoa, sorgul, porumbul si inca cateva care reprezinta excelente optiuni de cereale fara gluten .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*