Ursul Grizzly, Ursul Polar si Ursul Panda

Pe Glob exista noua specii de ursi, fiecare cu subspeciile sale. Ursii sunt mamifere care au corpul greoi, masiv si indesat, capul rotund, botul alungit, picioarele groase prevazute cu gheare puternice si ascutite, iar coada este scurta. Iata trei specii, dintre cele mai cunoscute.

– Ursii Grizzly, sunt animale omnivore, dieta lor e alcatuita atât din plante cat si din animale. Aceste animale de prada mari ataca animale precum elani, cerbi, oi, bizoni, reni si chiar ursi negri. Se hranesc si cu pesti (somon, pastrav) pe care ii prefera pentru gustul si proteinele lor. Un tip de hrana alternativa o reprezinta hoiturile altor animale. Grizzly din muntii stancosi ai Americii nu sunt la fel de mari ca cei din Alaska sau Canada si asta se datoreaza in cea mai mare parte dietei. Diferenta o fac radacinile, tuberculii, ierburilor consumate de ei sau de alte animale pe care le vaneaza, continutul de grasime al somonului. Plantele alcatuiesc 80-90% din dieta ursilor grizzly. Aceseta sunt: afine, mure, fructe de padure, capsuni, etc. Mai consuma buburuze, furnici, albine daca se gasesc in cantitati mai mari. Cand hrana se gaseste din abundenta ursii se aduna in grupuri din ce in ce mai mari, iar cand hrana se imputineaza ei isi maresc teritoriile, despartindu-se din nou in cautare de alte surse de hrana. In ajunul iernii ursii pot lua in greutate si 180 kilograme inainte de hibernare. Adesea asteapta viscole si furtuni de zapada inainte de a intra in barlog pentru ca pradatorii sa ii adulmece urma cat mai greu. In unele zone in care mancarea se gaseste din belsug pe tot parcursul anului ursii sar peste perioada de hibernare.

– Ursii Polari, sunt solitari din fire, acestia hoinaresc pe intinderi mari, in decursul unui an si pot sa cutreiere peste 51.000 kilometri patrati de teren inghetat, iar zilnic parcurg peste 40 kilometri. Viteza lor de pe suprafata ghetii atinsa intr-o tarare stangace a picioarelor este mai mica, in medie patru kilometri pe ora, dar daca este nevoie, pot sa fuga cu o viteza maxima de aproximativ 40 kilometri pe ora. Ei obosesc mai repede pe uscat, si desi pot sa umble prin zapada cu labele lor mari, ei se simt mai bine pe gheata si, uneori, pe pamantul golas. Ei pot sa urce stanci abrupte de gheata si au fost vazuti alunecand pe dealuri in jos pe burta, folosindu-si picioarele anterioare drept frane. Aspecte pozitive: este folosita blana lor si carnea de catre populatia din acesta zona. Aspecte negative: sunt considerati periculosi. Au fost raportate cazuri de deces in urma intalnirii cu acestia in randul populatiei autohtone. Este un animal protejat de lege, vanarea sa fiind strict interzisa. Se apreciaza ca exista aproximativ 40.000 de exemplare in mediul salbatic. Ursul polar este celebru datorita povestiri Fram, ursul polar de Cezar Petrescu. Fram este un artist la circ si este dus inapoi in mediul sau pentru ca altfel ar fi murit din cauza captivitatii. In realitate acesta este greu de dresat chiar luat de mic din mediul sau natural se adapteaza foarte greu noilor conditii.

– Ursii panda, au fata rotunda, cu blana alba, specifica, urechi negre si semne negre in jurul ochilor. Membrele si umerii sunt deasemenaea de culoare neagra. Femelele cantaresc in jur de 80 de kilograme, iar masculii ating o greutate de circa 85-125 kilograme si o inaltime de 180 centimetri. Femelele panda devin capabile de reproducere dupa trei sau patru ani de viata. In timpul perioadei de imperechere, intre lunile aprilie si mai, ale fiecarui an, ambele sexe lasa urme de miros pe stanci si copaci. Uneori, mai multi masculi se lupta pentru o femela. Ursii scot urlete in perioada de imperechere. O data la doi sau trei ani, o femela naste unul sau doi pui de marimea unor hamsteri, dupa o perioada de gestatie cuprinsa intre trei luni si jumatate de an. Micutii cantăresc doar 75-150 de grame si avand nevoie constanta de caldura si ingrijire; de obicei doar unul supravietuieste. Puii devin independenti la varsta de un an si jumatate. Ursii panda au un ritm de reproducere foarte scazut, multi tineri ursi murind din motive inca necunoscute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*