Stiati, ca …? Din lumea pestilor de apa dulce …

Pestele constituie de la inceputul omenirii, un aliment de baza pentru comunitatile umane care au trait pe langa ape, pentru locuitorii din tinuturile continentale sarace in ape, a contituit o delicatesa pe care o putea consuma doar ocazional, situatie care a condus la considerarea sa ca un aliment ritualic, statut pe care l-a pastrat pana in zilele noastre.

– Stiuca, este un peste de apa dulce, care poate atinge lungimi de pana la 1,50 metri si greutati de 35-40 kilograme? Cam de la cap la coada, stiuca are in medie 121-144 de solzi, concentrati pe o linie distincta, pe partile laterale?Stiuca este un peste slab, cu numai 0,5% grasimi. Din stiuca se prepara chiftelute, parjoale, peste umplut sau rasol.

Somnul, poate atinge lungimea de 5 metri si greutatea de 300 kilograme. El ajunge la maturitate la 5 ani si ca depune anual intre 11.000 si 480.000 de bobite de icre. Carnea somnului, este grasa si consistenta, dar nu tare. Se recomanda la diferite preparate: chiftele, plachie, rasol, prajit, zacusca, saramura, tocana etc. Continutul in calorii la 100 de grame, este de doar 172. Pe scara industriala se foloseste la prepararea conservei si a batogului. Somnul este prezentat dupa greutate, astfel: moaca, pana la circa 250 de grame, somotei, pana la 1 kilogram, iaprac, pana la 4 kilograme, iarma, pana la 10 kilograme, somn, peste 10 kilograme.

– Șalăul, este foarte cautat pentru rasol si pentru prajit. Carnea sa contine 77-78,5% apa, 18,5-19% proteine, 1,3% grasime. Iar 100 de grame carne produc doar 90 de calorii.

– Crapul, este pestele de apa dulce cel mai cautat pentru saramura, plachie, marinata si pentru prajit. El contine 5,5% grasime. Atinge lungimea de circa 1 metru. Ajunge la maturitate la 3-5 ani, cand are doar lungimea de 20 centimetri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*