Stiati, ca … ? Descoperiri facute despre oamenii de arta

Cu certitudine ne-am obisnuit sa credem ca am vazut atat de multe lucruri in viata, incat nimic nu ne mai poate surprinde. Iata cateva dintre cele mai curioase descoperiri facute de catre specialisti.

Stiati ca majoritatea pictorilor erau stangaci?

– Vincent Van Gogh, de exemplu, a vandut doar un singur tablou în timpul vietii si acela fratelui sau. Operele de arta ale pictorului au devenit valoroase abia dupa moartea sa.

– Se spune ca muzica lui Wolfgang Amadeus Mozart are abilitatea de a imbunatati IQ-ul unei persoane. Mitul a luat nastere in anul 1993, odata cu speculatiile unor certetatori din Statele Unite ale Americii. Acestia au rugat un grup de zece studenti sa asculte sonata pentru doua piane a lui Mozart, dupa care i-au rugat pe acestia sa rezolve o serie de sarcini ce solicitau gandirea spatio-temporala. Spre surprinderea lor, studentii au avut rezultate mai bune la teste, chiar si la 10 minute dupa auditie. Chiar daca cercetarea a avut multi critici, muzica clasica a avut doar de castigat, pentru ca a generat vanzari masive de CD-uri destinate dezvoltarii IQ-ului la copii.

– Pentru a-si improspata ideile, Ludwig van Beethoven isi turna apa rece pe cap. Compozitorul era de parere ca acest lucru ii stimula creierul.

Stiați ca cea mai lunga compozitie muzicala pentru pian are 180 de note si ii apartine lui Erik Alfred Leslie Satie. Melodia trebuie interpretata in continuu de 840 de ori, astfel incat ansamblul sa dureze 18 ore si 40 de minute. In anul 1963, cu prilejul primei auditii publice, aceasta compozitie a fost interpretata, pe rand, de 10 pianisti. La sfarsitul concertului in sala mai erau doar 6 spectatori.

– Ani la rand compozitorul Frederic Francois Chopin si-a lasat barba sa creasca pe o singura parte a fetei. Artistul motiva lipsa barbiei fiindca, oricum, in timpul unui concert de pian, publicul nu-l putea vedea decat din profil.

– Se zice ca Leonardo da Vinci a pictat buzele Mona Lisei timp de 12 ani. Celebrul zambet al Giocondei a fost analizat si de diversi cercetatori. Revista The New Scientist a elaborat un studiu bazat pe analizele unui program de recunoastere a emotiilor pe chipul uman. Analizele cercetatorilor au scos la iveala faptul ca, dupa expresia fetei, Mona Lisa ar fi fost in proportie de 83% fericita, 9% dezgustata, 6% tematoare si 2% furioasa.

Tabloul Mona Lisa,a fost furat din muzeul Louvre in anul 1911, iar in urmatorii doi ani nu mai putin de sase replici ale picturii au fost vandute drept original. De altfel, Mona Lisa nu e o panza. Faimoasa capodopera este pictata pe o scandura de plop. Alta curiozitate este ca in ochiul drept al chipului de femeie, cercetatorii au descoperit initialele pictorului: L.V. Trei atacuri au avut loc pana acum asupra celebrului tablou. In anul 1956, un barbat a aruncat acid pe pictura. In anul 1974, un alt atacator a aruncat vopsea pe pictura, iar in anul 2009, asupra tabloului a fost aruncata o ceasca de cafea.

– Numele intreg al luiPablo Ruiz Picasso contine 23 de cuvinte. El este compus din numele membrilor familiei lui, precum si nume ale unor sfinti. Numele intreg este Pablo Diego Jose Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Martyr Patricio Clito Ruíz y Picasso. Se stie de asemenea ca Pablo Ruiz Picasso a invatat mai intai sa picteze si abia dupa a facut primii pasi, iar primul sau cuvant nu a fost „mama”, ci „pensula”.

– Despre Rembrandt Harmenszoon van Rijn se zice ca a pictat aproximativ 100 autoportrete, chiar daca astazi se cunosc doar 60.

Salvador Domingo Felipe Jacinto Dali Domenech era un excentric incurabil, care savura sa se autopromoveze prin crearea de senzatii si controverse in mase. Prietenul sau Andre Breton ii va gasi anagrama Avida Dollars care, tradus mot-a-mot, insemna „avid de bani”. De-a lungul vietii sale, Salvador Dali a creat aproximativ 1.500 de tablouri, litografii si ilustratii pentru carti, decoruri si costume de teatru, desene, zeci de sculpturi si multe alte proiecte, inclusiv un film scurt de animatie pentru Disney.

Stiati ca cel mai mare muzeu de arta islamica din Asia de Sud-Est se afla in Malaezia? Muzeul a fost deschis pentru public in anul 1998 in orasul Kuala Lumpur si se intinde pe o suprafata de 30.000 metri patrati, avand are o inaltime de patru etaje. Colectia acestui muzeu are in componenta 6.000 de piese de arta, dintre care 200 de manuscrise islamice, precum si cea mai mare macheta din lume a Masjid al-Haram.

Alta curiozitate ar fi ca in secolele al XVI-XVII -lea toate rolurile feminine din piesele de teatru ale lui Shakespeare erau interpretate de catre barbati, deoarece femeilor le era interzis sa urce pe scena.

Statuia Libertatii, este cea mai mare statuie din cupru din lume, sculptata cu ciocanul.

– Iar cea mai mare statuie ecvestra din lume, cu inaltimea de 40 de metri, este monumentul inchinat lui Ginghis Han, ridicat in anul 2009, la 54 de kilometri de capitala mongoliei Ulan Bator. Statuia are 40 de metri inaltime si este confectionata din otel inoxidabil stralucitor. Baza rotunda are 10 metri inaltime si un diametru de 30 de metri, iar in interiorul acesteia se gasesc mai multe muzee si restaurante. Locul statuii nu este intamplator ales. Conform legendelor, in acest loc Ginghis Han a gasit pe cand avea doar 15 ani un bici de aur ce l-ar fi inspirat sa cucereasca lumea.

– Cea mai mare galerie de arta din lume, Muzeul Ermitaj, este gazduit de Palatul de Iarna din orasul Sankt Petersburg, din Rusia. Vizitatorii pot parcurge aici 322 de galerii, in care sunt expuse aproximativ 3 milioane de opere de arta.

James Maxwell, este cel care a realizat prima fotografie color in anul 1861.

Prima carte ilustrata pentru copii, a fost publicata in Germania in anul 1658.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*