Stiati, ca … ? Cloncul, instrumentul care ademeneste somnul, pestele din adancurile maloase

Imi aduc aminte de diminetile reci de pe malurile Dunarii, linistea si freamatul copacilor. Dintr-odata se aude un zgomot lin de vasle si superbul clipocit al cloncului, care ma distrage de la pregatitul sculelor de pescuit.

Cloncul, este instrumentul cu ajutorul caruia sunt emise zgomote specifice ce atrag somnul european (silurus glanis), stimulandu-l sa se hraneasca si altfel spus, sa atace ceea ce el considera ca ar reprezenta prada favorita. Este o ustensila care se foloseste la pescuitul din barca, al somnului.

Forma cloncului nu este una standard. In functie de forma terminatiei a acestora (partea care intra in apa), numita si ,,pastilă”, pot fi concave si convexe. Ambele modele sunt la fel de eficiente. Cel mai adesea cloncul are forma de umeras, dar poate fi si drept sau usor curbat, poate fi in forma de rigla sau de secera. Materialele folosite la fabricarea cloncului sunt lemnul, metalul sau carbonul, cele din carbon avand si pretul pe masura, dar greutate si durabilitate excelenta.

Trebuie gandita alegerea corect a grosimi cloncului si a pastilei. In perioada de primavara, sunt recomandate cloncurile de mici dimensiuni, subtiri, cu pastile mici, de regula concave, care mai mult clipocesc decat bat. Ideea este că sunt extrem de eficace in atragerea exemplarelor mici de somn, mai active si mai usor de pacalit. Vara, in momentul apropierii furtunilor, pe vant si zgomot, cele mai bune modele sunt cele mari, cu sunet jos, specifice mai ales capturilor capitale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*