Stiati, ca … ?

– Cea mai inalta biserica din lume si a doua structura de lemn din Europa este Manastirea Peri din Sapanta, Maramures, avand o inaltime de 78 de metri.

– Energia de care avem nevoie pentru a face 100 de cautari pe Google este echivalenta cu cea consumata de un bec de 60 watts care lumineaza timp de 28 de minute. Altfel spus, se utilizeaza aproximativ 0.0003 kWh pentru a raspunde unei cautari pe Google.

– Primul oras din lume iluminat cu petrol lampant a fost Bucurestiul, in data de 1 aprilie 1857 orasul fiind luminat cu peste 1000 de lampi.

– Bancnota romaneasca de 10 bani pusa in circulatie in anul 1917 este cea mai mica bancnota din lume, avand dimensiunile 2.75×3.80 cm.

-Prima înghețată pe băț a fost patentată în Statele Unite în 1923. A fost inventată de Frank Epperson, producător de limonadă, care pretindea că a avut această idee complet întâmplător în 1905, când a lăsat afară un pahar de limonadă cu o lingură în el. Peste noapte a înghețat și s-a creat prima înghețată pe băț din limonadă. Pe 9 octombrie 1923, conaționalul lui Epperson, Harry Bust a înregistrat un brevet pentru înghețata de vanilie pe băț, cu un strat de ciocolată deasupra.

– Atunci cand vorbim de aur, Romania este una dintre cele mai bogate tari din lume, avand si singurul muzeu de aur din Europa, cu aproximativ 1300 de exponate.

– Este bine de stiut, ca daca va scapati telefonul in apa, cel mai bine este sa-l puneti intr-un vas cu orez deoarece acesta absoarbe apa din produsele electronice?

– Armata franceză este singura armată din Europa care încă mai are porumbei călători. Ținuți la Muntele Valerien lângă Paris, acești porumbei sunt destinați să fie folosiți pentru comunicare în timpul dezastrelor majore.

– Halloween-ul de astazi este un mix cultural. Sarbatoarea de la 31 octombrie este o combinatie istorica a mai multor sarbatori din culturi si religii diferite. Vechile popoare celtice au sarbatorit Samhain, care marca sfarsitul sezonului de recoltare si celebra granita dintre lumea celor vii si a celor morti. Dupa ce Imperiul Roman a cucerit popoarele celtice, festivalurile lor din Feralia, care onorau trecerea mortilor si pe Zeita Pomona, zeita romana a fructelor si copacilor, au fost combinate cu Samhain. Sarbatoarea catolica din 1 noiembrie a Zilei Sfintilor, care ii sarbatoreste pe toti cei care au plecat la cer, contribuie, de asemenea, la istoria Halloweenului.

-În Europa, țările scandinave Finlanda, Suedia și Norvegia conduc tabelele de consum de înghețată cu peste 12 litri per cap de locuitor, anual. În Italia (locul natal al înghețatei moderne), consumul anual per cap de locuitor este de 5.5 litri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

You may have missed