Stiati, ca … ?

Tunurile au fost folosite la inceput fara afet sau puncte de sprijin si tractiune. Odata cu perfectionarea capacitatii de deplasare, prin atasarea rotilor de lemn, tunurile au inceput sa-si schimbe si calibrele, ajungand la dimensiuni uriase. Tunurile au fost construite mult timp din bronz. Au fost consemnate numeroase incercari de a li se imbunatati performanta de tragere si precizie. Domnitori romani care s-au folosit de artileria bazata pe tunuri: Vlad Dracul, Iancu de Hunedoara, Stefan cel Mare, Ioan Voda cel Cumplit, Mihai Viteazul.

Constitutia romana s-a format de-a lungul unei neincetate dispute politice intre doua categorii sociale fundamentale de la Roma, patricienii si plebeii. Originea celor doua categorii politice este si astazi obiectul unor vii dispute stiintifice. Nu exisau deosebiri de limba intre cele doua categorii, dar ele se deosebeau in ceea ce priveste capacitatea politica a fiecareia. Multa vreme, doar patricienii au avut drepturi politice, plebeii avand doar drepturi economice. Probabil ca, la origine, patricienii reprezentau populatia propriu-zisa a Romei, asa cum sugereaza numele lor, patres, «parinti», in timp ce plebeii erau cei veniti de-a lungul timpului in oras, asa cum ne lasa sa intelegem etimologia cuvantului (din verbul pleo, «a umple»).

Dupa moartea imparatului Octavianus Augustus (19 august 14 d.Hr.), aspectul monarhic al sistemului politic roman se va accentua, in timpul dinastiilor Iulia-Claudia (14-68), Flavia (69-96), Antoninilor (96-192), Severilor (193-235). In epoca Antoninilor, care in genere este una pasnica, Imperiul roman a cunoscut cea mai mare prosperitate economică. In timpul imparatului Traianus au avut loc ultimele războaie cu caracter expansionist, statul roman ajungand la maxima sa intindere, prin ocuparea Daciei si a Mesopotamiei. Acum limesul nordic al Imperiului roman incepea din nordul Angliei, urma linia Rhinului si a Dunarii si continua pe o fasie subtire de teritoriu de la nordul Marii Negre pana in Muntii Caucaz si Armenia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*