Știați, că … ?

Zănoaga Mare este considerat cel mai adanc lac glaciar din România, acesta fiind situat în masivul Retezat.

Lacul este format într-un vechi circ glaciar (o „căldare” uriașă, între coamele munților). Este cel mai adânc lac glaciar din tară, cu o adâncime maxima de 29 metri. Pe malul lacului, situat în partea sud-vestică a Munților Retezat, este și o cabană salvamont, iar amatorii de drumeții montane nu vor regreta efortul făcut până aici. Lacul Zanoaga Mare, este amplasat într-o zonă sălbatică de lepezi și jnepeniș, iar orizontul este mărginit de crestele Stanulet și Piatra Iorgovanului. În apropierea lacului Zănoaga Mare se găsește și „sora” lui mai mică, Zanoguta, un „ochi albastru de Retezat” mult mai redus ca întindere.

Densus: cea mai veche biserică din piatră

Lăcașul de cult ortodox este una dintre cele mai vechi biserici de rit din România, construita în secolul al XIII-lea și, potrivit unor teorii, cel mai vechi lăcaș de cult, cu slujire continuă, timp de două milenii. Din anul 1991 este pe lista de monumente propuse pentru a intră în patrimoniul UNESCO, Nicolae Iorga numind biserica “fără pereche în toată românimea”. Ea a fost ridicată pe ruinele unei construcții din antichitate (sec. al IV-lea), iar istoriile spun că aici ar fi fost inițial un altar dacic, peste care s-ar fi suprapus, ulterior, un templu al zeului Marte, pentru ca abia apoi incinta să devină o biserică paleocreștină.

Muzeul Aurului Brad: cea mai mare colecție de aur

Colecția mineralogică din Brad, reunită sub numele de “Muzeul Aurului”, a fost fondată în urmă cu mai mult de un secol, timp în care curatorii muzeului au reușit să adune peste 2.000 de exponate din foarte multe țări, de pe toate continentele, obținute prin schimburi sau donații. Povestea spune că Muzeul Aurului din Brad a luat ființă în anul 1896 când un geolog german a colectat câteva piese găsite în minele din zonă. Acum, colecția de piese din aur nativ, provenite din minele munților Metaliferi, este una din cele mai importante de acest fel din lume. Ea include obiecte arheologice descoperite în arealul Brad-Criscior, care dovedesc existența omului în zonă în urmă cu mai bine de cinci milenii, dar și activități de extragere a aurului, vechi de două milenii. Tot aici puteți vedea, silvanitul și nagyagytul care au fost descoperite pentru prima dată în lume în zăcămintele din Munții Apuseni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*