Știați, că … ?

Tusea și răgușeala pot fi înlăturate cu ajutorul unei infuzii din frunze și coji de gutui. Împotriva tusei, frunzele de gutui pot fi pregătite și sub formă de macerat la rece – o lingură de frunze la o cana cu apă rece.

În cazul tusei cu expectorații, specialiștii recomandă siropul de pătlagină. Acesta este un bun antitusiv, expectorant, are și proprietăți antibiotice ușoare. Doza recomandată este de două-trei lingurițe pe zi atât în cazul adulților, cât și al copiilor, cu 30 de minute înainte de masă.

Pentru calmarea tusei iritative sunt indicate infuziile din plante cu acțiune emolientă, antiinflamatoare, antispastică: socul, lumânărica, pătlagina, podbalul, teiul, nalba mare sau nalba de gradină.

Când tusea este însoțită de expectorații putem folosi plantele cu proprietăți mucolitice, fluidizante, expectorante: ciuboțica-cucului, iedera, iarba-mare, lemnul-dulce.

Studiile au arătat că gargara cu apă caldă și sărată poate vindeca inflamația din gat și reduce excesul de mucus nedorit. Acționează precum un aspirator al bacteriilor care irită gatul și au efect dăunător. Doctorii recomandă jumătate de linguriță dizolvată într-un pahar cu apă. În cazul în care nu poți suporta gustul sărat, poți adaugă o cantitate mică de miere. Ține minte că este important să nu înghiți apa!

Supa de pui, este un remediu vechi de când lumea și Pământul care nu a dezamăgit niciodată. Sodiul din zeamă are proprietati antiinflamatorii, iar consumul de supă poate contribui la starea de bine. Durerea în gat ne împiedică de multe ori să putem înghiți mâncare uscată, grunjoasă, așa că supa este un mod numai bun de a ne asigura că acumulăm nutrientii necesari pentru a lupta impotriva bolii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*