Epidemii Care Au Devastat Populatia Globului

De-a lungul istoriei omenirea s-a confruntat constant cu numeroase epidemii care au făcut ravagii in randul populaţiei.

Iata sapte dintre cele mai primejdioase boli din toate timpurile:

7. TIFOSUL (430 î.H.?-prezent) a ucis 3 milioane de oameni numai între 1918 – 1922 şi majoritatea soldatilor lui Napoleon aflati în campania din Rusia. Numele bolii provine din grecescul “typhos” care inseamna lenes sau ametit, descriind starea celor afectati de tifos. Acesta a fost mentionat pentru prima data cel mai probabil in anul 1083 la o manastire din apropierea orasului Salerno, Italia. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial a fost descoperit un vaccin impotriva tifosului. Insa inainte ca acest lucru sa fie posibil, tifosul a constituit o boala devastatoare. De-a lungul istoriei boala a provocat numeroase epidemii. Astfel, in al doilea an al Razboiului peloponesiac (430 î.H.), orasul-stat Atena a fost lovit de o epidemie teribila, cunoscuta ca ,,Ciuma Atenei”. Epidemiile de tifos s-au raspandit in Europa intre secolele XVI–XIX, izbucnind in timpul Razboiului Civil Englez, Razboiului de 30 ani si Razboaielor Napoleoniene. Odata cu retragerea lui Napoleon din Moscova in anul 1812, numarul soldatilor francezi care au murit din cauza tifosului era mai mare decat al celor omorati de rusi. Irlanda a fost si ea victima unor epidemii majore de tifos in repetate randuri: 1816-1819, spre sfarsitul anilor 1830, dar si in perioada Marii Foamete Irlandeze (1846-1849). In America au avut loc mai multe epidemii intre anii 1837-1873, in New Hampshire, Baltimore, Memphis, Philadelphia si Washington DC. Primul Razboi Mondial a insemnat 3 milioane de morti in Rusia si chiar mai multi in Polonia si Romania.

6. HOLERA (1817-prezent) a produs opt pandemii si sute de mii de morti in toata lumea.

Manifestandu-se de secole in India, de-a lungul fluviului Gange, boala a izbucnit in Calcutta in anul 1817. A avut rezultate la scara larga, holera fiind raspandita in numeroase parti ale tarii. Nu exista insemnari clare asupra numarului de indieni care au pierit din cauza epidemiei, insa armata britanica a raportat 10.000 de morti in randul trupelor imperiale. In timp ce lumea devenea tot mai mica datorita trenurilor si vapoarelor puse in miscare de puterea motorului cu aburi, condiţiile de viata nu evoluau la fel de repede. De aceea, la momentul anului 1827 holera devenise cea mai temuta boala a secolului. In pofida dezvoltarii extraordinare ale medicinei moderne, holera ramane totusi un ucigas de temut.

5. SIDA (1981-prezent) a ucis peste 25 milioane de oameni din intreaga lume.

Sindromul Imunodeficientei Dobandite (SIDA) a dus la moartea a peste 25 de milioane de oameni incepand cu anul 1981, cand a fost identificat pentru prima data. Cu toate ca accesul la tratamentul antiretroviral a fost imbunatatit in numeroase regiuni ale lumii, SIDA a facut aproximativ 3,1 milioane de victime numai in anul 2005, dintre care 570.000 au fost copii. La nivel global se estimeaza ca numarul total de oameni infectati cu virusul HIV a atins nivelul cel mai inalt. Numarul persoanelor care traiesc cu acest virus continua sa creasca in multe parti ale lumii, in ciuda strategiilor intense de prevenire a infectarii. Africa Sub-Sahariana ramane, de departe, cea mai afectata regiune din lume, cu un procent de 64% din totalul persoanelor infectate cu HIV. Asia de Sud si de Sud-Est ocupa locul al doilea cu un procent de 15%. Adevarul despre originea SIDA este inca necunoscut, mai ales in ceea ce priveste locul si momentul izbucnirii pandemiei, chiar daca se spune ca aceasta provine de la maimutele din Africa.

4. MALARIA (1600-prezent) ucide aproximativ 2 milioane de oameni anual.

Malaria reprezinta cauza a 400-900 milioane de cazuri de febra si a aproximativ unul pana la trei milioane de morti in fiecare an. In majoritatea cazurilor se manifesta la copiii mai mici de 5 ani; femeile insarcinate sunt de asemenea vulnerabile. Malaria este una dintre cele mai comune boli infectioase si constituie o problema deosebit de grava a sanatatii publice. Parazitii sunt transmisi de femela tantarului Anofel. Boala este foarte raspandita in regiunile tropicale si subtropicale, inclusive parti ale Americilor, Asia si Africa. Cu toate eforturile de reducere a transmiterii si de crestere a tratamentului, nu au avut loc schimbari semnificative in zonele expuse riscului. Iar daca raspandirea bolii se va realiza in acelasi ritm, rata mortalitatii s-ar putea dubla in urmatorii 20 de ani.

3. MOARTEA NEAGRA (1340-1771) numara 75 milioane de victime in toata lumea. Moartea Neagra sau Ciuma Neagra a fost una dintre pandemiile cele mai periculoase din istoria omenirii. S-a manifestat initial in sud-vestul Asiei Centrale, raspandindu-se apoi in Europa spre sfarsitul anilor 1340. Se estimeaza ca Moartea Neagra ar fi ucis intre o treime si doua treimi din populatia Europei. Cele trei forme ale ciumei sunt ciuma bubonica, ciuma septicemica si cea pneumonica, fiecare determinand aparitia unor simptome specifice printre cei infectati. Epidemiile cele mai importante de ciuma din Europa au fost: Londra (1603), Ciuma Italiana (1629-1631), Marea Ciuma din Sevilla (1647-1652), Marea Ciuma din Londra (1665-1666), Marea Ciuma din Viena (1679). Incertitudinea supravietuirii a creat o atmosfera generala de morbiditate si a influentat oamenii sa trăiasca clipa, fapt ilustrat de Giovanni Boccaccio in ,,Decameronul”(1353).

2. GRIPA SPANIOLA (1918-1919) a cauzat intre 50 si 100 milioane de morti in mai putin de doi ani. Intre anii 1918 si 1919, pandemia de Gripa Spaniola a ucis mai multi oameni decat Hitler, armele nucleare si toti teroristii din istorie la un loc. Acest tip de gripa a fost o versiune mai grava a bolii comune, care progresa rapid si pentru care nici astazi nu exista antidot. Simptomele gripei spaniole erau frisoanele si oboseala, insotite adeseori de lichid la plamani. Tot ceea ce puteau face doctorii era sa incerce sa amelioreze starea pacientului. Pandemia a disparut la fel de repede cum a izbucnit. Mai mult de jumătate de million de oameni a murit numai in Statele Unite ale Americii, iar in lume mai mult de 50 de milioane.

1. VARIOLA (430 î.H. – 1979) a ucis peste 300 milioane de oameni in intreaga lume doar in secolul al XX-lea, majoritatea fiind locuitori nativi ai Americilor. Cunoscuta si dupa numele latin Variola vera, variola este o boala contagioasa care se manifesta exclusiv la oameni. Aceasta este cauzata de unul dintre cele doua variante ale virusului numite Variola major şi Variola minor. Efectele secundare pe termen lung aparute la supravietuitorii bolii sunt cicatricele caracteristice. Printre efectele secundare ocazionale se numara orbirea, datorita ulceratiei corneei si infertilitatea in randul supravietuitorilor de sex barbatesc. In Europa variola a făcut aproximativ 60 milioane de victime, inclusive cinci monarhi, numai in secolul al XVIII-lea. Pana la 30% dintre cei infectati, inclusiv 80% dintre copiii sub varsta de 5 ani, au murit din cauza bolii, in timp ce o treime din supravietuitori si-au pierdut vederea. Variola a fost responsabila pentru aproximativ 500 milioane de morti in secolul al XX-lea. In anul 1967 Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a estimat ca 15 milioane de oameni au contactat boala si doua milioane dintre ei au murit in acelasi an. Dupa campanii de vaccinare soldate cu success de-a lungul secolelor al XIX-lea si al XX-lea, OMS a certificat eradicarea bolii in anul 1979. Pana astazi, variola este singura boala infectioasa umana complet eradicata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*