Știați că… Ierihonul, este cel mai vechi oraș al lumii?

Ierihon

Ierihon, cel mai vechi oras din lume

Nu numai că este cel mai vechi oraș din lume, dar este cel vechi oraș locuit permanent de pe Pământ, cu o vechime de 11.000 de ani. A fost întemeiat de primele comunități agricole din Orientul Mijlociu, iar urmele continuității sale sunt evidențiate de multiplele straturi arheologice. Este vorba de Ierihon, oraș situat pe teritoriul Palestinei de azi. Ierihonul reprezintă și în prezent un subiect extrem de controversat, atâta vreme cât pare să își depășească timpul cu milenii bune.

Primele dovezi ale stabilirii unei comunități permanente în aceasta locație datează de acum 11.000 de ani, pentru că după numai un mileniu, mai precis acum 10.000 de ani, Ierihonul să fie deja dotat cu ziduri de apărare, un altar religios și un turn înalt de 7 metri, prevăzut cu scara interioară. Dacă ne gândim că în Europa acelor vremuri nu existau decât grupuri de vânători-culegători, ne putem face o idee asupra avansului tehnologic al celor care au pus bazele acestui oraș preistoric, dar și să ne ridicăm serioase semne de întrebare cu privire la originea misterioasă a celor care ar fi atacat așezarea și în fața cărora fuseseră ridicate asemenea sisteme impresionante de apărare. 

În competiție cu Ierihonul se află și Damascul din Siria de azi. Autoritățile din Damasc susțin că vechimea orașului este chiar mai mare decât cea a așezării din Palestina și că vârstă sa reală ar fi de nu mai puțin de 12.000 de ani. Controversele existente i-au determinat, însă, pe istorici să atribuie capitalei siriene, până la apariția unor dovezi concludente, o etate de”doar” zece milenii.

3 thoughts on “Știați că… Ierihonul, este cel mai vechi oraș al lumii?

  1. Referitor la acest articol,doresc sa fac o precizare.Imaginea acestui articol reflecta gradinile Baha’i de pe muntele Carmel sau Sion din Haifa.Credinta Bahai este ultima religie revelata,a fost fondata in 1844.Poza reprezinta sediul mondial si administrativ al religiei Bahai.Informatia trebuie sa fie corecta..Verificati veridicitatea si corectitudinea informatiilor.Multumesc!

  2. Va multumesc pentru faptul ca ati facut corectia in timp realSunteti un site cu o prezentare buna a stirilor.Va citesc articolele cu placere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*