Misterul panzei de păianjen

Panza de paianjen

Panza de paianjen

Oamenii de știință francezi(de la Laboratorul de fizică a laserelor din cadrul Universității Rennes) au încercat să înțeleagă de ce păianjenul suspendat la capătul unui fir de mătase rămâne într-o perfectă stare de stabilitate în loc să se răsucească, așa cum se întâmplă, de pilda în cazul unui alpinist, prins de capătul unei frânghii care se răsucește în jurul sau.

Cercetătorii au făcut o serie de experiențe pentru a reproduce proprietățile firului de păianjen. Cu ajutorul unui pendul de torsiune pe care s-au fixat pe rând câte un fir de cupru, Kevlar și Nitinol, la capătul cărora au atârnat o greutate echivalentă celei a păianjenului, specialiștii au comparat răspunsurile dinamice ale firelor, la o rotație de 90 de grade. Au constatat că filamentul de Kevlar se comportă într-o manieră elastică, cu oscilații atenuate pe toată lungimea să, iar cel de cupru prezintă ușoare oscilații dar revine cu greu la forma inițială, devenind fragil; cel din Nitinol, un aliaj nikel-titan, prezintă proprietăți similare dar e nevoie să fie încălzit la 90 de grade pentru a-și regăsi forma. 

Doar firul de păianjen are un înalt coeficient de absorbție a oscilațiilor, fiind independent de rezistența aerului, păstrându-și proprietățile de torsiune și revenind exact în poziția inițială. Fir constituit dintr-o materie dotată cu”automemorie de formă”(compusă din proteine, acizi aminați), materie care nu are nevoie de nici un ajutor extern pentru a reveni la configurația inițială (căldură sau presiune). 

Specialiștii au mai constatat faptul că firul de păianjen de doi microni suportă, în medie, o greutate de un gram. La o scară superioară, un fir de 1-2 milimetri poate suportă o greutate de 65 kilograme; proprietăți care le surclasează pe cele ale celor mai elaborate fibre sintetice, prin ductilitate și rezistență. 

Așadar, păianjenii nu se rotesc niciodată la capătul firului, când e întins, și asta datorită proprietăților surprinzătoare ale structurii moleculare a firului de mătase, care îl face să-și recapete rapid forma inițială fără a imprima greutății (păianjenului) amplitudinea mișcării unui balansier. Așadar, este o problemă vitală pentru păianjen, care îi permite să rămână stabil într-un punct fix aflat la capătul firului vertical, în ciuda perturbațiilor ambiante.(Mișcarea îi poate fi fatală întrucât atrage prădătorii sau poate avertiza prăzile).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*