Tuberculoza – Cea Mai Mortala Boala Infectioasa La Nivel Mondial

Intr-un moment cand COVID-19 a acaparat lumea medicala si opinia publica, poate fi usor sa uitam ca tuberculoza este inca cea mai letala boala infectioasa la nivel mondial.

Orice obstacole majore pentru detectarea cazurilor TB, cum ar putea fi cele cauzate de presiunea COVID 19 asupra sistemelor de sănătate, pot rezulta în înregistrarea a 400 000 de decese suplimentare.

În momentul de față, tuberculoza, una dintre cele mai vechi boli infecțioase cunoscute de omenire, provoacă decesul a 1.5 milioane de persoane pe an. Din fericire, acum mai puțin de 2 luni, în iulie, într-o perioadă în care știrile sumbre despre impactul COVID 19 abundă, s-a înregistrat un succes important al luptei împotriva tuberculozei.

Pretomanid, doar al treilea antibiotic care a fost aprobat pentru tratamentul tuberculozei in ultimii aproape 50 de ani, a fost aprobat pentru folosire si in India, tara care are cea mai mare povara a bolii din lume (povara bolii este impactul pe care o boala il are asupra societatii in termeni de mortalitate si cost economic-financiar si social).

Acest medicament, care se administreaza oral, are o rata de vindecare de 90% pentru tuberculoza multi-drog rezistenta, cand este folosit corect. Aceasta este concluzia unor studii validate stiintific si publicate de catre TB Alliance, care a dezvoltat pretomanid-ul.

TB Alliance este o organizatie non-profit dedicata descoperirii, dezvoltarii si furnizarii unor medicamente anti-tuberculoza mai bune, mai rapide si cu preturi scazute, care sa ajunga la toti cei care au nevoie de ele.

La nivel mondial, se estimeaza ca aproape un sfert din populatie este infectata cu bacilul tuberculozei. Dintre acestia, doar 5-15% vor dezvolta o forma activă a bolii. Ceilalti au infectia, dar nu sunt bolnavi si nu transmit boala. Atat infectia cu tuberculoza, cat si boala, se pot vindeca cu antibiotice.

In lume, s-au inregistrat multe progrese in ultimii ani, in controlul tuberculozei. In anul 2018, aproape 7 milioane de persoane au primit ingrijiri si tratament de calitate, in crestere fata de cei 6.4 miliioane din anul 2017. In plus, la nivel global, numarul deceselor cauzate de tuberculoza a scazut de la 1.6 milioane in anul 2017 la 1.5 milioane in anul 2018. Totusi, tuberculoza ramane boala infectioasa cu mortalitatea cea mai mare la nivel mondial.

De notat ca 10 milioane de persoane s-au imbolnavit de tuberculoza in anul 2018 si ca aproape jumatate din numarul persoanelor cu tuberculoza traiesc in 8 tari – Bangladesh, China, India, Indonesia, Nigeria, Pakistan, Filipine si Africa de Sud.

Regiunea Europeana a OMS este in grafic pentru a-si atinge tintele pentru anul 2020 ale Programului Global TB al OMS. Astfel, intre anii 2015 si 2018, scaderea cumulativa a ratei de incidenta a fost de 15% si numarul deceselor cauzate de tuberculoza a scazut cu 24%. Incidenta si mortalitatea scad relativ rapid si in Regiunea Africana a OMS (4.1% si 5.6%, respectiv, pe an), cu scaderi cumulative de 12% pentru incidenta si 16% pentru mortalitate intre anii 2015 si 2018.

Desi anumite tari au reusit sa-si imbunatateasca semnificativ raspunsul anti-tuberculoza, majoritatea regiunilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) si multe dintre tarile cu o mare povara a bolii nu sunt inca in grafic pentru a atinge tintele anului 2020 ale Strategiei “Eradicati Tuberculoza”.

Aproape 3 milioane de persoane cu tuberculoza nu au avut acces la ingrijiri de calitate in anul 2018. Situatia este si mai acuta in cazul persoanelor cu tuberculoza drog-rezistenta, dintre care doar o persoana din trei acceseaza tratamentul.

Tuberculoza este o boala veche – studii ale scheletelor umane ne arata ca ea afecteaza omenirea de mii de ani – dar cauza ei a ramas necunoscuta pana pe 24 martie 1882, cand Dr. Robert Koch a anuntat descoperirea bacilului numit ulterior Mycobacterium tuberculosis.

Boala se raspandeste cand persoanele bolnave de TB expira bacterii in aer prin tuse, de exemplu. De obicei, boala afecteaza plamanii (TB pulmonar), dar poate afecta si alte zone (TB extra-pulmonar).

O proportie relativ mica (5-10%) a celor 1.7 miliarde de persoane infectate cu Mycobacterium Tuberculosis va dezvolta boala pe parcursul vietii. Riscul de a face boala este mult crescut in cazul persoanelor care sunt purtatoare si ale virusului HIV, precum si in cazul persoanelor afectate de factorii principali de risc precum sub-nutritia, diabetul, fumatul si consumul de alcool.

Testele de diagnosticare a tuberculozei includ examenul microscopic al sputei (dezvoltat acum mai mult de 100 de ani), teste moleculare rapide (sprijinite si de Organizatia Mondiala a Sanatatii incepand cu anul 2010) si examene bacteriologice pentru BK efectuate prin cultura, care dureaza pana la 12 saptamani. Tuberculoza rezistenta la medicamente anti-TB de prima-linie si de linia a doua poate fi detectata folosind teste rapide, examene pe baza de cultura si tehnologii de secventiere.

Fara tratament, rata mortalitatii cauzata de tuberculoza este ridicata.

Studii ale istoriei naturale a tuberculozei in absenta tratamentului cu medicamente anti-TB (derulate inainte ca tratamentele medicamentoase sa fie disponibile) arata ca circa 70% dintre cei diagnosticati cu tuberculoza, pe baza examenelor sputei, mureau in interval de 10 ani de la diagnosticare, dupa cum se intampla si cu 20% dintre cei cu examene de cultura cu rezultat pozitiv (dar cu rezultatul negativ la examenul microscopic al sputei recoltate spontan).

Tratamente medicamentoase eficace au aparut in anii 1940. Tratamentul recomandat in prezent pentru cazurile de tuberculoza ne-rezistenta la medicamente este un regim de 6 luni care consta din patru medicamente de linia intai – isoniazida, rifampicina, etambutol si pirazinamida. Programul The Global TB ofera un astfel de regim medicamentos complet, de 6 luni, la un cost de 40 USD pe persoana. Rate de succes de cel putin 85% pentru cazurile de tuberculoza ne-rezistenta la medicamente sunt raportate in mod regulat catre OMS de catre cele 194 state membre.

Tratamentul pentru persoanele cu tuberculoza rezistenta la rifampicina (RR-TB) si multi-drog rezistenta (MDR-TB) este mai lung si cere medicamente care sunt mai scumpe (> 1000 USD pe persoana) si mai toxice. Ultimele date raportate catre OMS indica o rata de succes pentru MDR-TB de 56% la nivel global si de 39% pentru tuberculoza extensiv drog-rezistenta (XDR-TB).

Povara tuberculozei rezistenta la medicamente suscita un mare interes si o mare preocupare la nivel global, regional si national. In anul 2018, erau circa 500.000 de cazuri noi de tuberculoza rezistenta la rifampicina, dintre care 78% cu tuberculoza multi-drog rezistenta.

Cele trei tari cu cea mai mare pondere a poverii bolii erau, in anul 2018, India (27%), China (14%) si Federatia Rusa (9%).

La nivel global, 3.4% dintre cazurile noi de tuberculoza si 18% dintre cazurile tratate anterior aveau MDR/RR-TB, cu cele mai mari proportii (>50% dintre cazurile tratate anterior) inregistrate in tarile ex-URSS.

Exista patru optiuni de tratament pentru infectia TB latenta: o doza saptamanala de rifapentina si isoniazida timp de 3 luni; o doza zilnica de rifampicina plus isoniazida timp de 3 luni; o doza zilnica de rifampicina timp de 3-4 luni sau o doza zilnica de isoniazida timp de cel putin 6 luni.

Reducerea mai rapida a incidentei tuberculozei si a numarului de decese cauzate de aceasta cere imbunatatirea accesului la diagnosticare si ingrijiri, in contextul progresului catre acoperirea universala cu servicii de sanatate, actiuni concertate impotriva factorilor principali de risc (sub-nutritia, saracia, fumatul si diabetul) si un tratament sau vaccin nou pentru scaderea semnificativa a riscului de dezvoltare a bolii, in cazul persoanelor care au o infectie TB latenta.

In momentul acesta, singurul vaccin licentiat pentru preventia tuberculozei este vaccinul BCG (Bacilul Calmette-Guerin).

Vaccinul BCG a fost dezvoltat acum aproape 100 de ani, previne formele severe de tuberculoza la copii si este folosit pe scara larga.

Pana la aceasta ora, nu exista un vaccin care este eficace pentru prevenirea tuberculozei la adulti, fie inainte, fie dupa expunerea la infectia TB, desi exista sperante in privinta unui candidat (M72/AS01E), aflat in faza a doua a studiului clinic.

Principalele provocari pentru tratarea tuberculozei sunt, in principal, durata si complexitatea regimurilor medicamentoase, ambele afectand aderenta la tratament.

De asemenea, efectele secundare toxice, mai ales in cazul medicamentelor pentru tuberculoza drog-rezistenta, si absenta sau disponibilitatea limitata a medicamentelor, cu formule pediatrice pentru tratamentul de linia a doua, sunt provocari notabile.

Ca urmare, exista o nevoie presanta pentru regimuri medicamentoase mai eficace, mai putin costisitoare si ne-toxice si care scurteaza durata tratamentului.

Surse:

https://www.who.int/tb/publications/global_report/en/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*