Stiati, ca … ? Trucurile secrete prin care poti sa afli daca bijuteriile sunt din aur sau nu

Care sunt cele mai bune metode pentru a verifica daca bijuteriile sunt din aur sau nu? Cum poate ajuta fondul de ten sa recunoastem un fals? Dar un magnet? Trucurile secrete de care trebuie sa tii cont.

Cum afli daca bijuteriile sunt din aur sau doar un fals bine făcut?

Fiindca este un metal moale, aurul este folosit mereu sub forma de aliaj cu alte metale, cand vine vorba de bijuterii. Puritatea lui se masoara in carate, prescurtate „k” sau „kt”. Cu cat bijuteria are mai multe carate, cu atat mai mult aur pur are in compozitie. Actualmente, pe piata se gasesc trei variante ale acestui metal pretios: aurul galben – ce se obtine din aur, argint, cupru si zinc , aurul alb – un aliaj intre aur si un metal alb, de obicei argint, mangan sau paladiu si aurul roz – un aliaj cu cupru.

Trucurile secrete de care trebuie sa ții cont daca vrei sa afli daca bijuteriile sunt din aur

Bijuteriile din aur pot fi recunosute, in primul rand, dupa marcaj. Potrivit ordinului 214/2011, continutul marcii de garantie in cazul acestora se inscrie într-o elipsa, astfel:

– 375 pentru bijuteriile din aur de 9 karate ( 9k);

– 417 pentru bijuteriile din aur de 10 karate (10k);

– 500 pentru bijuteriile din aur de 12 karate (12k);

– 585 pentru bijuteriile din aur de 14 karate (14k);

– 750 pentru bijuteriile din aur de 18 karate (18k);

– 833 pentru bijuteriile din aur de 20 karate (20k);

– 916 pentru bijuteriile din aur de 22 karate (22k);

– 999 pentru bijuteriile din aur de 24 karate (12k).

Cum afli daca o bijuterie este din aur? Trucul magnetului

Chiar daca nu este unul dintre cele mai sigure trucuri folosite pentru a afla faca o bijuterie este din aur sau nu, testul magnetului poate fi folositor. Este mai mult o metoda de excludere. Daca bijuteria este atrasa de magnet, nu are cum sa fie din aur. Din pacate, insa, metalele folosite pentru a falsifica metalul pretios nu reactioneaza la forta magnetului.

Cum folosim acidul azotic sa verificam daca o bijuterie este din aur sau nu

In principiu, acidul azotic este folosit in industria ingrasamintelor chimice sau pentru anumite analize medicale. Nu este foarte usor de gasit in comert, insa este cel mai eficient truc pentru a afla daca bijuteriile sunt din aur sau nu. Puneti obiectul pe care vreti sa il verificati pe un obiect de otel. Aplicati o picatura de acid azotic. Aparitia unei culori verzui indica prezenta unui metal oarecare, ce a fost placat. Daca se formeaza o solutie laptoasa, inseamna ca bijuteria este facuta din argint placat cu aur. Daca nu apare nicio reactie, bijutera este din aur.

Cel mai ciudat truc pentru a testa daca o bijuterie este din aur sau nu: fondul de ten

Daca s-ar realiza un top al celor mai ciudate trucuri folosite pentru a afla daca bijuteriile sunt din aur sau nu, metoda fondului de ten sigur ar ocupa un loc fruntas. Fondul de ten se aplica pe frunte, apoi se fixeaza cu pudra. Bijuteria ce urmeaza sa fie testata se freaca pe acea zona. Daca va lasa o urma negricioasa, nu este din aur.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*