Stiati, ca … ? Jocurile video si creierul uman

AWP1HB Businessman playing video games

Deseori, parintii, politicienii, presa si chiar unii video gameri, ataca jocurile video care devin populare spunand ca afecteaza creierul in mod negativ. Total gresit! In realitate, jocurile video aduc o serie de beneficii asupra creierului, iar aceste avantaje sunt sustinute de rezultatele unor studii de specialitate.

Psihologii si neurologii care realizeaza studii de acest tip incep sa faca lumina asupra tuturor efectelor reale ale jocurilor video. Toate aceste studii arata o tendinta clara: jocurile au numeroase consecinte asupra creierului si cele mai multe nu sunt evidente, manifestandu-se la un nivel in care comportamentul nu se vede imediat. Deoarece efectele sunt subtile, multi oameni considera ca jocurile video sunt pur si simplu pentru divertisment. De fapt, situatia este cu mult mai complexa.

Pot crea abilitati noi. Jocurile de tipul Call of Duty: Warzone sunt considerate profesori naturali. Ofera feedback imediat cu privire la succesul pe care jucatorul il are prin distribuirea eficienta a pedepselor si recompenselor, ajuta la invatarea rapida a tehnicilor si ofera oportunitatea de a exersa pana la stapanirea tuturor tehnicilor si pana cand toate actiunile devin automate.

Acestea pot sa fie adaptate inclusiv elevilor in mod individual si pot sa antreneze jucatorii intr-un mod in care ii face sa transfere cunostintele si abilitatile in lumea reala. Jucatorii repeta actiunile in timp ce se joaca si repetitia este o conditie prealabila pentru rezultate pe termen lung.

Intaresc legaturile dintre creier si celule. Cu ajutorul jocurilor video sunt intarite sinapsele din cauza repetitiei. Repetitia se afla la baza stocarii de informatii si a memorarii. Neuronii care lucreaza impreuna se conecteaza. Mai multe linii de cercetare sugereaza ca jocurile video pot duce la diferite tipuri de rezultate pozitive. Spre exemplu:

  • cei care joaca shootere au abilitati imbunatatite de vedere si isi maresc vederea periferica,
  • multi adulti reusesc sa distinga mai multe nuante de gri,
  • jocurile de actiune pot sa imbunatateasca abilitatile adultilor de a distinge culori in contrast, conform unui studiu care a aparut in Nature Neuroscience.

Dezvolta abilitatile de a gandi strategic. Jucatorii care cauta portite pentru a fi mai buni, cauta de cele mai multe ori hackuri care sa ii ajute. Spre exemplu, cei care folosesc Warzone cheats isi dezvolta gandirea strategica pentru simplul fapt ca trebuie sa tina cont de toate informatiile din ghiduri, in ideea de a obtine cele mai bune rezultate.

Un alt aspect la fel de important consta in faptul ca toti acesti playeri trebuie sa se documenteze, sa citeasca, sa isi evalueze abilitatile si sa determine care hackuri le sunt potrivite si care nu, in functie de stilul de joc.

Imbunatatesc abilitatile sociale. Cele mai multe jocuri video din prezent se joaca in echipa. Asta inseamna desigur ca jucatorii trebuie sa colaboreze unii cu ceilalti pentru a se obtine rezultatele dorite. Cei mai multi jucatori online intra pe diverse canale, cum ar fi Discord, pentru a comunica cu toate persoanele din echipa si pentru a pune acolo la punct anumite strategii. Astfel, jucatorul invata sa faca parte dintr-o echipa si sa isi aduca aportul la succesul general al acesteia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*