Stiati, ca … ? Homarii si Langustinele

Homarul numit si ,,cardinalul marilor”, are carnea frageda si are gustul dulce si delicat.

Homarul. Este un crustaceu decapod, asemanator cu racul, dar are o lungime de 30-50 centimetri. Este considerat un rege al crustaceelor, caci este cel mai mare si cu carnea cea mai fina, alba si ferma, cu un gust dulce, foarte deosebit. Preparatele cu homari sunt scumpe, rafinate si fac fala bucatariilor din intreaga lume. Cele mai cunoscute preparate sunt homar a la bordelaise, gatit cu sos de vin alb, homar cardinal, servit cu trufe si sos cardinal, homar Newburg, cu sos de smantana si homar Thermidor, gratinat cu sos de smantana, mustar si branza rasa. Pot spune ca am avut ocazia sa servesc foarte rar homari, caci sunt extrem de scumpi si se gasesc mult mai greu. Este exceptional vara si toamna si are nevoie de timpi scurti de gatit. Homarii contin cantitati mari de seleniu si mai mici de iod si zinc.

Homarul

Langustina (Nephrops norvegicus), este un crustaceu mai mic, numit ,,homar norvegian” este folosit in gastronomie ca si creveta.

Langustinele. Sunt crustacee cu clesti, de talie mica. Numite si scampi, homari norvegieni, kaisergranat, sau creveti Dublin Bay, langustinele arata ca un homar in miniatura, de culoare roz-pala. Desi seamana cu homarii, langustinele se gatesc precum crevetii, acesta fiind si motivul pentru care sunt denumite creveti Dublin Bay. Se comercializeaza atat proaspete cat si, mai ales, congelate. Odata capturate carnea lor se deterioreaza rapid, asa ca, cel mai adesea se gatesc si se congeleaza direct pe mare, dupa care sunt vandute congelate. Am reusit sa gasesc langustine doar in Spania, in celebrele paellas cu fructe de mare. Ce pot sa spun? Bune, dar au mai putina carne decat crevetii iar gustul nu este mai bun ca al acestora. Personal, prefer oricand crevetii langustinelor. Langustinele sunt o sursa bogata de vitamina E.

Langustine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*