Stiati, ca … ? Carnea de vita si carnea de pasare

Asezonarea carnii de vita. In general, atunci cand se gatesc bucati de carne de buna calitate, asezonarea absolut necesara este formata doar din sare si piper. Cantitatea de sare si piper adaugata este functie de preferintele personale, dar o greseala comuna este aceea de a asezona prea „timid” carnea.

Carnea de vita

Momentul in care se asezoneaza carnea este un factor extrem de important. Unii prefera sa asezoneze cu ceva timp inainte, altii chiar inainte de a gati carnea, iar unii doar dupa ce aceasta a fost gatita. Motivul este ca sarea, in conditiile unei asezonari prealabile, poate extrage umezeala din carne. Desi acest lucru este in parte adevarat, sarea mai si deschide porii carnii, lucru care permite asezonarea interioara si uniforma. Bine ar fi sa se asezoneze carnea din belsug, pe ambele parti, cu circa 10-15 minute inainte de a fi gatita. Chiar inainte de a fi gatita, carnea se tamponeaza cu prosoape de hartie pe ambele parti, pentru a indeparta umezeala produsa de sare, dupa care se stropeste cu putin ulei, tot pe ambele parti. Acesta se intinde cat mai uniform pe carne, folosind degetele, sau o pensula de bucatarie. Uleiul va patrunde prin porii deschisi de sare, purtand spre interior gustul si aroma data de sare si piper. Bineinteles, asezonarea se poate face si prin marinare. Nu mai revin asupra acestor aspecte, caci au fost deja trecute in revista.

Cum se gatesc picioarele de pasare. Picioarele pasarilor sunt atasate de sira spinării si sunt complet separate de piept, fiind conectate de acesta de doar o fasie subtire de piele. Picioarele sunt fie lasate intregi, fie separate in pulpa si ciocanel.

Pulpa pui
Ciocanele pui

Carnea de pe picioare contine o cantitate mare de grasime, tesuturi conjunctive si colagen, care o fac sa fie cea mai gustoasa parte a pasarii. Din cauza ca acesti muschi sunt mai tari, au nevoie de timpi de gatit mai mari decat carnea de la piept, mult mai moale. Acest lucru poate pune unele probleme atunci cand se gateste un pui intreg, caci pieptul se poate usca inainte ca picioarele sa fie gatite. Picioarele sunt foarte versatile. Desi nu este obligatoriu, ele pot fi marinate sau saramurate, pentru un plus de gust. Carnea de pe picioare devine suculenta si frageda atunci cand este gatita, indiferent daca este aplicata o metoda uscata, sau umeda, de transmitere a caldurii. In concluzie, picioarele, mai ales cele de pui, pot fi gatite prin aproape orice metoda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*