Reguli de buna cuviinta pentru crestinii care merg la Biserica

In biserica, politicos ar fi sa opresti telefonul mobil, sa nu vorbesti si sa nu umbli de colo-colo prin biserica, spre a nu deranja slujba.

Sa te ierti cu toti, adica daca merge mama la biserica sau tata sa zica: ”Iertati-ma, mai copii! Iarta-ma, nevasta!”.

Sa mergi mai de dimineata, ca sa ajungi inainte de a incepe slujba, sa te poti inchina in liniste si sa iti alegi locul fara sa deranjezi slujba.

Barbatii stau in dreapta, femeile in stanga, deoarece aceasta este ordinea asezsrii credinciosilor in biserica. Iar in functie de varsta ordinea asezarii se va respecta astfel: in fata stau femeile si barbatii mai in varsta, iar cei mai tineri, in spatele lor. In interiorul bisericii(naos), trebuie ca intre barbati si femei sa se lase o carare (in mijlocul bisericii), ca sa poat merge la altar cei care vor sa se inchine si sa duca darul.

Nu se vorbeste in biserica, intrucat este mare pacat. Dar daca este absoluta nevoie poti spune ceva, dar numai in mare liniste, sau prin semne.

Nu iesi inainte sa se termine slujba. Fapta savarsita daca iesi inainte de terminarea slujbei, este identica cu cea infaptuita de Iuda, care a ieşit de la Cina cea de Taină şi s-a dus sa-l vanda pe Hristos. Putem spune ca forta majora poate motiva nesocotirea acestei reguli canonice, dar este bine sa fim precauti totusi, sa nu o incalcam.

Nu saruta sfintii pe fata, cand te inchini la sfintele icoane, este mare pacat sa saruti sfintii pe fata. Trebuie sa ai in vedere ca daca sfantul este pictat in picioare, sa ii saruti picioarele; iar daca este pictat pe jumatate, sa ii săruti la partea de jos.

Nu te mai duci sa te inchini, atunci cand preotul a dat binecuvantrea de Liturghie. In momentul in care auzi preotul spunand: ”Binecuvantata este Imparatia Tatalui si a Fiului si a Sfantului Duh, totdeauna, acum si pururea si in vecii vecilor”, nu mai mergi sa te inchini, pentru ca ii deranjezi pe cei care vor sa asculte Sfanta Liturghie. In plus nici darul nu il mai duci, il vei da, cu lumanare si cu prescura (paine sfintita in forma de cruce), la sfarsit.

Stai în genunchi, in momentul care se canta: ”Pe Tine Te laudam, pe Tine bine Te cuvantam…!”. Acelasi gest de a sta in genunchi il facem la Axionul Maicii Domnului si la Tatal nostru. Trebuie sa ai in vedere ca in fata Sfântului Potir, la impartasanie, sa ai lumanarea stinsa, sa nu iti faci cruce, sau sa pui mainile crucis pe piept.

Dupa impartasanie, nu mai saruti mana preotului si mai mult de atat, pana nu stai la masa nu mai ai voie sa saruti nici sfintele icoane. In cazul celor casatoriti, daca acestia vor sa se impartaseasca cu Preasfintele Taine, trebuie sa pazeasca curatia in familie macar trei zile, iar dupa ce s-au impartasit, macar două zile.

Iei anafura pentru cei de acasa, pentru ca cel ce a venit la biserica se cheama apostolul familiei. El trebuie sa ia sfanta anafura pentru toti cei din casa. Iar acestia nu mananca nimic pana cand nu se impartasesc cu sfanta anafura.

Vei iesi din biserica, numai atunci cand rosteşte preotul: ”Cu pace sa iesim! Intru numele Domnului!” si sfarseste liturghia, faci trei inchinaciuni in mijocul bisericii si mergi acasa. De la biserica nu te opresti pana la usa casei tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

You may have missed