RAMELE – viermii de pamant care asigura fertilitatea solului

Realitatea este ca, nu sunt pline de farmec si gratie precum fluturii, dar, cu toate acestea, ar trebui sa fim fericiti cand dam peste ele in gradina, pentru ca ramele sunt un semn al fertilitatii solului si a bogatiei sale in nutrienti.

Cu toate ca aspectul lor dezgustator si necurat, sunt creaturi ale lui Dumnezeu si sunt formidabile. Ele muncesc pamantul chiar la fel, sau mai mult decat un fermier. Efortul intens al ramelor de a avansa continuu mai adanc in profunzimea solului pe care il iubesc foarte mult, fara a fi nevoie de lumina soarelui. Ele purifica solul din care ne obtinem hrana. Putem spune ca ramele sunt mici instalatii de reciclare naturala. Repartizarea lor geografica nu se limiteaza la o anumită regiune si traiesc peste tot in lume, unde solul este moale si umed.

Aspectul corpului lor, care nu are os, o culoare roz pal, moale si alunecos si masurand pana la 15 centimetri, produce adesea o reactie de sila la prima vedere. Deoarece locuiesc la subsol, ramele nu au organe vizuale si auditive; respira prin pielea lor din cauza lipsei plamanilor. De altfel, sunt foarte sensibile la lumina si la caldura de la soare sau la solurile saline, care le pot deteriora pielea sensibila.

Un aspect interesant este numarul de inimi pe care le poseda: intre cinci si noua. Cu siguranta aprob ca una trebuie sa fie capabila de multa dragoste sa curete gunoiul altora, adica sa constientizam exact ce fac viermii de pamant pentru noi. O astfel de cantitate de dragoste elimina nevoia celuilalt sex, deoarece ramele de pămant le au pe amandoua. Da, sincer, este formidabil! O creatura care are organe sexuale pentru ambele sexe se numeste hermafrodita. Pentru ca nu au picioare deloc, deplasarea devine mai usoara si ajung acolo unde isi doresc. Pe deasupra, muschii interni si firele de par foarte mici care le acopera corpul ajuta ramele in deplasare si, astfel, creeaza un sistem de canale si tuneluri in pamant. Cand umiditatea este mare, trag si mananca frunze sub pamant. Acest proces de hranire amesteca solul cu fertilitatea.

De regula, nu vedem rame, pentru ca locuiesc sub pamant si, daca temperatura este prea mare sau prea scazuta, sapa tuneluri mai adanc pentru a gasi o temperatura placuta. Ele gasesc oxigen in buzunarele pamantului, iar daca ploaia inunda aceste buzunare, ramele ajung la suprafata.

Ramele sunt respectate in unele zone. Calugarii tibetani cred ca viermii de pamant sunt reincarnarea mamelor lor. Aristotel credea ca sunt intestinele pamantului, datorita rolului lor de curatare. Cleopatra le-a considerat si ea ca fiind sacre. Ea nu a permis taranilor din Egipt sa le elimine, stiind importanta si valoarea lor.

Deci prin urmare … protejati RAMELE

Ramele sunt o veriga indispensabila a lantului alimentar. Acestea recicleaza continuu materia organica, precum frunzele vestede si alte plante in descompunere. In aceasta maniera, ele contribuie la productia unui bun humus si asigura fertilitatea solului unde se dezvolta fructele si legumele pe care le consumam. De altfel, galeriile facute de ele afaneaza solul, ceea ce permite radacinilor sa se dezvolte bine si apei sa se infiltreze rapid si profund, acolo unde aceasta poate fi absorbita de plante. In egala masura, se limiteaza astfel si fenomenele de siroire si de erodare cand ploua puternic. Protejati aceste creaturi pretioase, neutilizand nici un fel de ingrasaminte sau pesticide chimice si lucrand pamantul cu o sapaliga.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

You may have missed