Patru produse alimentare care consumate des ne pot intoxica

Va hraniti cu pofta din gustoasele cirese, mai ales ca este sezonul lor, dar cu siguranta nu v-ati gandit ca pot pune sanatatea in pericol. Nu mai vorbim despre mere sau ardei iute. Mare grija cum consumati aceste alimente!

Cirese

Pe cat de binefacatoare sunt pentru sanatate, pe atat de primejdioase sunt ciresele daca sunt consumate in cantitati mari. Se cunoaste ca un consum exagerat de cirese constituie un pericol major pentru sanatate si nici visinele nu sunt mai prejos, mai cu seama ca au calorii multe.

Un consum prea mare de cirese a fost asociat cu o afectiune care afecteaza in special pacientii cu boli cronice renale. Se numește hiperpotasemie, adică nivel ridicat de potasiu in organism. Astfel, afectiunea apare in mare parte in cazul persoanelor care consuma catitati mari de cirese, peste 1 kilogram pe zi, din cauza cantitatii mari de potasiu pe care o contin aceste fructe savuroase. Printre simptomele hiperpotasemiei se numara batai rapide ale inimii, maini amortite si stare de lesin.

Totodata, o cantitate mare de potasiu poate determina hipertensiune sau chiar stop cardiorespirator, in cazul celor cardiaci, dar si paralizie temporara in cazul pacientilor cu boli renale.

Se stie ca daca ati consumat vreodata cirese si ati mestecat samburele mai mult timp, l-ati sfaramat in dinti, in mod sigur ati introdus cianura de hidrogen in organismul dumneavoastra.

Indiciile care ne arata o otravire usoara includ dureri de cap, ameteala, confuzie, anxietate şi varsaturi. Cantitatile mai mari pot duce la dificultati in respiratie, cresterea tensiunii arteriale si a ritmului cardiac, dar si insuficienta renala. Reactiile adverse pot include coma, convulsiile si stopul respirator care duce la moarte.

Ciresele, atunci cand le cumparati, evitati sa achizitionati sortimente aduse din alte tari. S-a descoperit ca anumite soiuri importate contin o serie de substante extrem de toxice in coaja, precum Imazalil sau Thiabendazon, o serie de pesticide folosite pentru a le accelera cresterea. Ingerate, aceste substante provoaca probleme grave si pot afecta iremediabil rinichii si ficatul. Cititi cu atentie etichetele lipite pe caserole, in general prezenta acestor substante este semnalata. Evitati sa cumparati astfel de cirese.

Merele, contin cianuri, dar nu in concentratie atat de mare precum alte tipuri de fructe. Fructul in sine nu contine substante chimice, dar veti descoperi cianura in semintele marului. In nici un caz semintele din mere nu ucid, dar cu siguranta nu sunt recomandate. Desigur, daca sunt mestecate si inghitite in cantitati mari, ele pot duce la complicatii, potrivit specialistilor.

Rosiile, pe cat de gustoase sunt, pe atat de periculoase pot fi! Desi fructul in sine nu contine otrava, tulpinele si frunzele contin o substanta chimica cunoscuta sub numele de glicoalcaloid. Concentratii mai ridicate se gasesc in rosiile salbatice, dar si cele cultivate in sere. Aceasta substanta chimica este cunoscuta fiindca cauzeaza dureri stomacale, dar si nervozitate. Frunzele si tulpina pot fi folosite la gatit pentru a conferi aroma, dar trebuie sa fie scoase din mancare, fara sa fie consumate. Glicoalcaloidul este atat de puternic incat este efectiv utilizat ca o modalitate de control a daunatorilor.

Ardeiul iute, contine o substanta chimica numita capsacina. Aceasta substanta este cea care produce senzatia de iute si fierbinte. Evident, chili nu va face rau, dar in cazul unui exces, el poate fi mortal. Substanta este atat de puternica incat se poate folosi pentru a indeparta vopseaua si este continuta si de catre spray-urile paralizante din dotarea politiei. In cazul speciei habanero, capsacina poate sa fie simtita chiar si pe piele in momentul in care ardeiul iute este taiat, aceasta producand o senzatie de arsura.

sursa: wonders-world.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

You may have missed