O zi din bucataria Spaniola

Bucataria spaniola, se remarca prin varietatea specialitatilor, avand insa si o serie de particularitati regionale: carne de porc si orez in sud, carne de vaca si cartofi in nord, carne de oaie si naut in centru, peste si fructe de mare pe coastele oceanului si marii. De asemenea, bucataria spaniola a preluat de la mauri arta de a prepara orezul, a descoperit arta de a utiliza ardeiul si a introdus in Europa toate combinatiile pe baza de rosii.

Preparate specifice bucatariei spaniole sunt: gaspacho, olla podrida, paella, tapas etc. Prefera orice fel de carne si peste, marin si oceanic, iar supele sunt pregatite cu diferite carnuri si zarzavaturi, fiind servite calde sau reci.

Se folosește mult uleiul de masline, iar dintre condimente se prefera sofranul si ardeiul. Micul dejun contine ca bautura calda nealcoolica cafea cu lapte, cacao cu lapte, ciocolata cu lapte, apoi unt, gem, dulceata, preparate din oua, mezeluri, paine prajita (de preferinta alba), sucuri de fructe si de legume, fructe proaspete.

Dejunul incepe cu o gustare picanta sau o supa consistenta, continua cu un preparat de peste (morun, salau, pastrav, somn) si apoi friptura la tava sau la gratar. Prefera preparatele degresate si la care se adauga vin. La fripturi se recomanda legume-garnituri si salate asortate. Deserturile preferate sunt cele pe baza de foitaj, budincile, tartele, clatitele si fructele.

Cina este, in general, o masa mai usoara; incepe cu o supa-crema sau un consomme, urmand apoi o friptura care poate fi chiar din vanat (potarniche, mistret), cu garnituri si salate. Ca desert, in plus fata de cele pentru dejun, se ofera specialitati de patiserie cu zahar si migdale, prajituri rulate cu dulceata, biscuiti cu scortisoara si ananas.

Bauturile preferate sunt aperitivele slab alcoolice (vermuturi, bitteruri), precum si vinurile. Consuma cu placere bere si cidru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*