Lucruri nestiute despre ARGINT (SILVER)

Sa aducem stralucire iernii cu cel mai vechi metal pretios: Argintul. Acest metal pretios este un biocid toxic non-selectiv. Asta il face un bun dezinfectant. Vasele de argint purifica continutul si impiedica dezvoltarea bacteriilor.

Iata cateva lucruri nestiute despre argint:

Argintul are cea mai mare reflexie a oricarui metal, ceea ce o face utila in producerea de oglinzi, telescoape, microscoape si panouri solare. Argintul conduce electricitatea mai bine decat orice alta substanta. De fapt, argintul este standardul prin care sunt masurate si alti conductori. La o scara de 100, argintul are un punctaj de 100 in termeni de conductivitate electrica. Oamenii au descoperit argintul in jurul anului 5.000 i.Hr., iar cel putin cu 3.000 de ani i.Hr. au invatat sa separe argintul de alte elemente. Argintul este rar intalnit in starea sa pura in natura.

Este de obicei combinat cu alte elemente, cum ar fi sulful, plumbul sau cuprul, in ceea ce este cunoscut ca minereu. In plus, fata de functiile sale decorative, argintul are si multe utilizari practice. Obiectele obisnuite, cum ar fi bateriile, tastatura calculatoarelor, intrerupătoarele de lumina, panourile solare si purificatoarele de apa, toate contin argint sau compusii sai. Chimistii timpurii, numiti alchimisti, au asemanat argintul cu luna si puterile feminine, datorita aspectului stralucitor si a flexibilitatii argintului. Argintul este unul dintre cele peste 100 de elemente care alcatuiesc universul. Aurul este aproape de doua ori mai dens decat argintul. Chiar daca argintul este un conductor electric mai bun decat cuprul, costul sau mai mare il face o optiune mai putin atractiva pentru cablare. Cei mai importanti producatori de argint din lume sunt Mexic, Peru si China. In Egiptul antic si in Europa medievala, argintul era mai valoros decat aurul.

Simbolul chimic al argintului este Ag, derivat din cuvantul Proto-indo-european ,,herg”, adica ,,stralucitor” sau ,,alb”. In timp ce argintul este mai abundent decat aurul in stare de aliaj, este mai rar decat aurul in stare pura. Argintul a fost unul din doar sapte metale cunoscute pana in secolul al XIII-lea, cand a fost descoperit arsen. Astazi exista 86 de metale cunoscute. Argintul nu este toxic pentru oameni si poate fi folosit ca decor pentru mancare. Cu toate acestea, unele saruri de argint sunt toxice. Argintul este un germicid, adica ucide bacteriile si alte organisme simple.

In consecinta, de-a lungul istoriei, oamenii au folosit metalul pentru a trata ranile si pentru a preveni infectia. Argintul conduce caldura mai bine decat orice alt metal. Argintul este unul dintre cele sapte metale ale antichitatii, care includ aurul, cuprul, staniu, plumbul, fierul si mercurul. Aceste sapte metale au contribuit la fortificarea lumii moderne. Cand stelele explodeaza in supernove, creeaza argint. Din anul 700 i.Hr, argintul a fost folosit ca bani, incepand cu Turcia moderna. De atunci, a fost folosit in fiecare civilizatie majora, de la greci pana la Statele Unite ale Americii actuale. Argintul a fost odata exploatat intr-un oras german numit ,,Valea lui Joachim”. Monedele din aceasta mina au fost numite “joachmisthaler”, care a fost scurtat in ,,thaler”, care mai tarziu s-a transformat in cuvantul ,,dolar”. Rublele Rusiei si Belarusului sunt numite dupa o masa de greutate pentru argint. Biblia regelui James menționeaza argintul de 320 de ori. In Statele Unite ale Americii, un aliaj poate fi considerat argint doar daca acesta contine cel putin 90% argint. Argintul reprezinta aniversarea a 25 de ani de casatorie a cuplului. Deoarece argintul este mai accesibil si mai util decat aurul, este adesea denumit ,,aurul saracului”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*