Cum sa supravietuiesti in caz de atac nuclear

Explozia unei bombe nucleare umple atmosfera cu foc si fulgere orbitoare cu suflu distrugator si caderi radioactive.

Efectul maxim al unei explozii atomice dureaza putin, ca radioactivitatea slabeste in cateva zile pana la un nivel suportabil ( in doua zile scade de la 1500 R/h la 15 R/h; in doua saptamani la 1,5 R/h, exceptand cazul in care bomba a fost cu plutoniu, cand radiatia dureaza secole), ca la Nagasaki si Hiroshima cand viata a continuat dupa supravietuire.

Daca te pregatesti, poti sa supravietuiesti, indiferent de neajutorarea ta aparenta. Ai obligatia morala sa-ti iei masuri de precautie, cu speranta ca o sa nimeresti in afara zonei centrale, periculoase, adica la peste 50 kilometri de explozia nucleara.

Se cunoaste, ca explozia nucleara are mai multe efecte:

Valul de caldura si lumina. Cine priveste o explozie nucleara direct, de la mai putin de 60 kilometrii orbeste definitiv.

Impulsul electromagnetic (un fel de explozie invizibila, despre care nu se stiu prea multe, va intrerupe functionarea oricarei centrale electrice, telecomunicatii etc. Deci nu vei mai avea electricitate, nu vei mai putea folosi telefonul, radioul, TV …

Suflul: tot asa de inevitabil ca tunetul dupa fulger, dupa unda de lumina a exploziei atomice vine sudul, unda de soc, aproape imediat, sau cu o intarziere.

Unda de soc parcurge in primele doua secunde un kilometru. Forta suflului este uriasa, in acest timp, pe acest spatiu toti factorii distructivi au efecte maxime (dezradacineaza copaci, zdrobeste cladiri, arunca oamenii in aer). Trebuie sa te adapostesti urgent, in primele doua secunde dupa ce ai observat sfera de foc (n-o privi direct!). Efectul e ca de uragan.

Adaposteste-te ghemuit numai dupa obstacole naturale sau constructii solide de beton armat, ziduri solide. Nu sta in picioare, caci te expui cu o suprafata mult mai mare decat in pozitia culcat cu fata in jos, iar unda de soc si orice obiect zburator te poate strivi.

Daca te afli intr-o localitate, te poti adaposti dupa ridicaturi de teren, in rigolele soselelor, langa bordurile trotuarelor, in pasajele de trecere subterana.

Daca te afli intr-o cladire, te poti aseaza langa: peretele dinspre explozie; in spatiul gol al usii de pe peretele de rezistenta; intr-un coridor fara ferestre; sau chiar sub un birou sau masa. Stai ghemuit cu fata in jos in locul pe care l-ai gasit si acopera capul cu bratele.

Daca te afli in teren deschis (parcuri, camp …) te poti ascunde dupa o ridicatura de teren ori taluzul soselii, sau intr-o groapa, iar in lipsa acestora te culci cu fata in jos, bratele sub cap, picioarele catre explozie. Stai asa 15-20 de secunde.

Caderile radioactive. Suflul transforma ruinele in praf, pe care ,,ciuperca atomica” il aspira si-l ridica; dupa un timp praful, devenit radioactiv, revine pe sol. O parte dintre caderile radioactive se depun in zona exploziei dupa aproximativ o ora, insa altele, purtate de vant, vor matura o suprafata de teren.

Praful invizibil va iradia, imbolnavi sau omora tot ce are viata: plante, animale, oameni. Prezenta si marimea radiatiilor nu poate fi sesizata ori masurata decat cu aparate speciale din dotarea institutiilor si serviciilor specializate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*