Cum sa prindem somnul din apele dulci ale Dunarii

Somnul, este o specie de peste rapitor de talie mare din familia Siluridae. Somnul traieste frecvent in balti, lacuri, pe cursul inferior al fluviilor mai mari, preferand locurile adanci cu mal și ape tulburi.

Somnul are un corp lung, cu un cap turtit dorso-ventral; are o gura larga, care are pe laturi doua mustati lungi, sub gura fiind mustati scurte. Corpul se termina fara o inotatoare codala propriu-zisa. In medie somnul are o lungime de doi metri, putand insa atinge o lungime de trei metri si o greutate de peste 150 kilograme. Este activ mai ales noaptea, vanand in apele tulburi cand temperatura apei este cuprinsa intre 4 – 7° C. Hrana lui consta mai ales in pesti si raci, dar poate ataca si passri acvatice sau mamifere tinere. Somnii adulti duc in general o viats solitara.

Necesarul pentru realizarea retetei:

– un fir textil de aproximativ 60-70 centimetri;

– trei agrafe rapide;

– se va alege circa 15 centimetri nichelină sau sarma otelita de 0,5 milimetri;

– doua tuburi din policlorura de vinil, si anume: unul de circa sase centimetri si cel de-al doilea de circa doi centimetri;

– pregatirea a doua plute de 2 – 2,5 grame fiecare, ovale sau rotunde .

Aceasta reteta pentru montura se foloseste numai la pescuitul cu somni mari.

Pe firul textil cu agrafe la ambele capete insiram plutele si tubul scurt de policlorura de vinil. Acestea, conectate intre ele, culiseaza de-a lungul firului. Sarma, indoita la jumatate din lungime, o introducem in tubul lung de policlorura de vinil. In bucla sarmei, la unul din capetele tubului atasam agrafa pentru carlig . Celelalte doua capete le atasam prin rasucire de tubul scurt dintre cele doua plute.

Fir Intins!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*