Coronavirus: Cat de curand ne putem astepta la un vaccin functional ?

Daca sau cand oamenii de stiinta vor reusi sa faca un vaccin impotriva coronavirusului, nu vor fi suficienti pentru a merge in jur. Laboratoarele de cercetare si companiile farmaceutice rescriu regulamentul cu privire la timpul necesar dezvoltarii, testarii si fabricarii unui vaccin eficient.

Se iau masuri fara precedent pentru a se asigura ca lansarea vaccinului este globala. Exista insa ingrijorari ca cursa pentru a obtine unul va fi castigata de cele mai bogate tari, in detrimentul celor mai vulnerabile.

Deci, cine va obtine primul, cat va costa si, intr-o criza globala, cum ne asiguram ca nimeni nu ramane in urma?

Vaccinurile pentru combaterea bolilor infectioase dureaza, de obicei, ani de zile pentru a se dezvolta, testa si livra. Chiar si atunci, succesul lor nu este garantat.

Pana in prezent, doar o singura boala infectioasa umana a fost eradicata in totalitate – variola – si aceasta a durat 200 de ani.

Restul – de la poliomielita la tetanos, rujeola, oreion si TBC – traim cu sau fara, datorita vaccinarilor.

Cat de curand ne putem astepta la un vaccin impotriva coronavirusului? Sunt deja in curs incercari care implica mii de oameni pentru a vedea ce vaccin poate proteja impotriva Covid-19, boala respiratorie cauzata de coronavirus.

Un proces care dureaza de obicei cinci pana la 10 ani, de la cercetare pana la livrare, este redus la luni. Intre timp, productia se extinde – investitorii si producatorii risca miliarde de dolari pentru a fi gata sa produca un vaccin eficient.

Rusia spune ca studiile vaccinului sau Sputnik-V au aratat semne de raspuns imun la pacienti si a lansat vaccinul pentru uz public, in timp ce studiile in stadiu tarziu continua. China spune ca a dezvoltat un vaccin de succes care este pus la dispozitia personalului sau militar. Dar s-au exprimat ingrijorari cu privire la viteza cu care au fost produse ambele vaccinuri.

Niciunul dintre acestea nu se afla pe lista Organizatiei Mondiale a Sanatatii a vaccinurilor care au atins faza a treia din studiile clinice – etapa care implica teste mai raspandite la oameni.

Unii dintre acesti candidati de varf spera sa-si aprobe vaccinul pana la sfarsitul anului – desi OMS a declarat ca nu se asteapta sa vada vaccinari pe scara larga impotriva Covid-19 pana la mijlocul anului 2021.

Pfizer si BioNTech spun ca analiza preliminara arata ca vaccinul lor poate impiedica mai mult de 90% dintre oameni sa ia Covid-19. Ei intentioneaza sa solicite aprobarea de urgenta pentru utilizarea vaccinului pana la sfarsitul lunii noiembrie.

Pfizer crede ca va putea furniza 50 de milioane de doze pana la sfarsitul acestui an si aproximativ 1,3 miliarde pana la sfarsitul anului 2021.

Producatorul britanic de medicamente AstraZeneca, care detine licenta pentru vaccinul de la Universitatea Oxford, isi intensifica capacitatea globala de productie si a fost de acord sa furnizeze 100 de milioane de doze doar Regatului Unit si eventual, doua miliarde la nivel global – in cazul in care se va dovedi reusit. Exista zeci de alte companii farmaceutice cu studii clinice in curs.

Nu toate vor avea succes – in mod normal, doar aproximativ 10% din studiile cu vaccin au succes. Speranta este ca accentul global, noile aliante si scopul comun vor ridica sansele de aceasta data. Dar chiar daca unul dintre aceste vaccinuri are succes, lipsa imediata este clara.

Prevenirea nationalismului vaccinal

Guvernele isi acopera pariurile pentru a asigura potentialele vaccinuri, facand oferte pentru milioane de doze cu o gama larga de candidati inainte ca ceva sa fie certificat sau aprobat oficial.

Guvernul Marii Britanii, de exemplu, a semnat acorduri pentru sume nedivulgate pentru sase vaccinuri potentiale impotriva coronavirusului care se pot dovedi sau nu reusite.

TIPURI DE VACCINURI COMANDATE DE GUVERNUL DIN MAREA BRITANIE

Sursa: BBC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*