Ce sunt testele clinice, metoda prin care se testeaza un vaccin la nivel global? Cand va fi disponibil un vaccin in Romania?

Fiecare vaccin nou trece printr-un proces foarte riguros de cercetare si dezvoltare, de la ideea de baza, pana la studiu/experimentare si licentiere pentru distribuire in masa.

Pana cand un vaccin sa fie considerat sigur, trebuie certificat de autoritati importante atat in Statele Unite ale Americii, cat si in Europa, Marea Britanie, India, Rusia, China si nu numai. Daca una dintre aceste autoritati identifica o problema, vaccinul are mari sanse sa fie respins la nivel global.

In faza premergatoare testelor clinice, cercetatorii evalueaza comportamentul bolii in laborator, intr-un mediu controlat. Deseori, in prima faza, un vaccin este testat pe animale pentru a se vedea cat este de sigur, dar si cat este de eficient. Dupa o perioada de certificare a rezultatelor si o pre-aprobare, vaccinul incepe sa fie testat pe oameni. Ca referinta, majoritatea vaccinurilor de care ai auzit la stiri in ultimele luni au fost testate inca din luna martie sau aprilie a acestui an.

Un vaccin trece prin patru faze de testare. In faza 1 se masoara gradul de siguranta al vaccinului, reactii adverse pe termen scurt, pe un numar limitat de persoane care au ales sa fie voluntari. Faza 2 include un numar semnificativ mai mare de voluntari, dar scopurile sunt similare cu cele din faza 1, cu accent pe siguranta. Faza 3 include zeci de mii de voluntari sau, in unele cazuri extreme, chiar si peste 100.000.

In acest punct, cercetatorii analizeaza atent eficienta vaccinului in lumea reala. In cazul vaccinului impotriva COVID-19, in faza trei a fost testat pe oameni cu un risc mare de imbolnavire, taximetristi, curieri, reporteri, dar si cadre medicale. In aceasta faza, daca se incheie cu succes, un vaccin poate fi aprobat pentru distributie in masa. Indiferent daca este aprobat sau nu, un vaccin intra in faza 4 de testare. Aceasta implica monitorizarea pe parcursul catorva ani de la vaccinare a sanatatii celor care au fost vaccinati, pentru a urmari eventualele efecte secundare. Desi vaccinurile au fost realizate si testate intr-o maniera mai rapida, tocmai pentru a nu periclita inutil increderea oamenilor in vaccin, s-au respectat toate protocoalele de testare, iar autoritati de stat din mai multe tari au monitorizat toate fazele testelor clinice, pentru ca vaccinul sa fie sigur si eficient.

Cand va fi disponibil un vaccin in Romania?

Desi se vehiculeaza ca vor exista cateva vaccinuri in piata inainte de finele lunii decembrie, niciun vaccin nu va fi distribuit pana cand nu este 100% sigur, dupa finalizarea fazei 3 de testare si nu este certificat de FDA in Statele Unite ale Americii sau de catre autoritatea medicala din cadrul Uniunii Europene. Dupa ce s-au agregat toate datele de la participantii la test si a fost certificata rata de eficacitate sporita a acestuia, fara sa existe dovezi de efecte secundare serioase, va fi initiat un proces meticulos si cat se poate de transparent de verificare.

Inainte sa fie disponibil pentru marea masa a utilizatorilor, vaccinul va fi distribuit lucratorilor de importanta majora, celor din linia intai, medici, asistente, dar si celor care se afla in grupe cu risc sporit de infectare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*