Arborele de cafea si fructele lui gustoase

Ziua Internationala a cafelei se sarbatoreste mereu pe 29 septembrie

Arborele de cafea creste in regiunile tropicale si subtropicale. Altitudinea la care este intalnit se situeaza intre doua sute si o mie doua sute de metri. Arborele de cafea se cultiva si in zone mai inalte (două mii de metri), cafeua recoltată aici, fiind denumita Grown(cafea de altitudine) a carei calitate este foarte buna, cu aroma putenica si extrem de apreciata de cultivatori.

Ceea ce este caracteristic la arborele de cafea este faptul ca in toate sezoanele se gasesc in acelasi arbore ramuri cu flori, cu fructe verzi, in parg sau coapte, culoarea acestora trecand de la verde, la galben, apoi la rosu deschis si in sfarsit la rosu-purpuriu, cand fructele ajung la maturitate completa.

Cafeaua cruda nu are, inca, mirosul si gustul cafelei propriu zise. Miroase mai degraba a cereale. Abia in timpul prajirii, prin influenta caldurii, din substantele principale constitutive ale cafelei, bioxid de carbon si proteine se formeaza substantele aromate si de gust.

In Europa cafeaua ajunge prin portul Venetia, nodul comercial cu negustorii arabi. Popularitatea si-o castiga in momentul in care este oferita ca alternativa la bauturile reci. Multi europeni deprind acest obicei in timpul calatoriilor. In secolul al XVII-lea, cand olandezii domina comertul naval, se introduce cultivarea la scara larga in Indonezia, Java, Sumatra, Sulawesi si Bali. Odata ce francezii aduc o planta de cafea in Martinica, cafeaua ajunge si în America Latina. Brazilia este astazi cea mai mare producatoare de cafea. In Africa, plantatorii britanici reintroduc cultivarea sa aici, dupa primul razboi mondial. Cafeaua are la baza o substanta activa, numita cafeina. Cafeina a fost izolata pentru prima oara din boabele de cafea, în anul 1820.

Formula chimica a cafeinei este 1, 3, 7 trimetilxantina. Cafeina se gaseste in peste 60 de plante, cele mai importante fiind: boabele de cafea, frunzele de ceai verde, guarana, frunzele de Yerda si nuca de kola. Cafeina stimuleaza receptorii dopaminergici (de aici starea de bine) si inhiba receptorii pentru adenozina (alungă oboseala). Cafeina stimuleaza: memoria, puterea de concentrare, reflexele, limpezimea gandurilor. Pe langa efecte benefice, exista si reactii adverse ca: insomnia, diureza accentuanta si diareea. Cinci miligrame per kilogram corp ajuta atletii, diminuand consumul de glucoza si oboseala musculara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*