Amestecul Parintilor In Viata Propriilor Copii

Eu niciodata nu o sa merg pe premisa sa nu ne ajute parintii, ci doar doresc sa facem clar distinctia intre „ajutor” si „abuz”. Este un abuz ca parintele sa se amestece in viata copilului sau si sa ii dicteze sau sa ii impuna ce sa faca, cum sa se imbrace, cum sa se comporte, cum si ce sa vorbeasca, cat si cu cine sa-si petreaca timpul sau pe cine sa iubeasca si cat sa iubeasca.

Este un abuz ca parintele sa-si critice in permanenta propriul copil si mai ales alegerile sale, partenerul sau si stilul de viata al celor doi. Este un abuz ca parintele sa-si manipuleze si sa-si santajeze emotional copilul.

Foarte frumos ar fi ca parintele, din momentul in care copilul sau si-a luat viata in propriile maini, sa nu-l mai priveasca ca pe un copil caruia sa-i impuna ce si cum sa faca. Sa-l priveasca ca pe un adult responsabil de propriile alegeri si sa aiba incredere in el si in deciziile sale. Un adult care are dreptul la intimitate, la viata proprie, la a-si construi o relatie de cuplu asa cum doreste, cu cine doreste.

Normal este sa ai curajul sa spui „nu” parintilor tai fara ca acest lucru sa declanseze dupa sine o intreaga drama. Sa nu le mai permiti sa se amestece in viata ta in niciun fel. Sa le spui ca daca vei avea nevoie vreodata de sfatul lor, il vei cere. Cu atat mai mult cu cat ti-e parinte, ar trebui ca actiunile sale sa arate iubirea si respectul.

Putem vorbi de cazuri in care cuplul de indragostiti locuieste cu parintii. Daca partenera/partenerul tau accepta ca parintii sai sa se amestece in viata voastra, sa ia decizii in locul vostru, sa danseze cum i se canta fara sa tina cont de nevoile si dorintele tale, fara sa acorde importanta sentimentelor si nemultumirilor tale, gandeste-te cat de matur este el, de fapt, din punct de vedere emotional si daca mai esti dispus/a sa accepti casatoria cu intreaga sa familie. Pentru ca, da, in aceste situatii este ca si cum nu te-ai fi casatorit cu un singur om, ci cu intreaga lui familie. E ca si cum noaptea, cand ai stinge lumina, ai fi tu cu partenerul tau in pat, si parintii vostri la mijloc, intre voi. E ca si cum te-ai apuca sa faci o salata si ai intinde mana după rosii, insa o persoana ti-ar da peste mana, ti-ar intinde o punga de carne congelata si ti-ar spune – mai bine fa tocana.

In situatia in care cuplul de indragostiti nu locuieste cu parintii, tot nu vor scapa. Se pot trezi cu telefoane sau vizite inopinate, de dor sau cine mai stie din ce motiv. Din punct de vedere psihologic la nivelul acesta se ajunge. Ajungi sa te simti invadat si controlat.

Nu mai permite nimanui sa-ti spuna ce si cum ar trebui sa gandesti si sa simti ori ce ar trebui sa faci. Tu stii cel mai bine! Iar in momentul in care simti ca e prea mult, reintareste-ti categoric si limpede limitele si granitele si adu-ti aminte de faptul ca fiecare om este 100% responsabil de propria-i fericire!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*