Aditivii alimentari – Un potential pericol pentru organismul uman

Specialistii spun ca aditivii sunt definiti drept: Substante care se folosesc la prepararea unor produse in scopul ameliorarii calitatii acestora sau pentru a permite aplicarea unor tehnologii avansate de prelucrare.


Din pacate, definitia oficiala nu este suficient de clara, deoarece nu se specifica despre ce fel de substante e vorba, de ce trebuie ameliorata calitatea unor produse si despre ce fel de calitate e vorba – organoleptica sau nutritiva?

In ultimii ani, mai multe scoli de medicina si asociatii de protectie a consumatorului din lume au demonstrat nocivitatea E-urilor. David Stout a sustinut, intr-un studiu facut public in septembrie 1999: „Desi SUA au aprobat cele mai sigure suplimente nutritive din lume, circa 76 de milioane de americani sufera intoxicatii alimentare si circa 5.000 dintre acestia isi pierd anual viata”.
Un principiu stravechi, confirmat si de stiinta moderna, spune ca „nimic nu este mai periculos decat administrarea unei substante, timp indelungat si in mod repetat„. Altfel spus, toate substantele nealimentare, adica aditivii, medicamentele, noxele chimice profesionale, poluantii de mediu si chiar plantele medicinale, intra sub incidenta acestei axiome biologice. Consumarea lor un timp indelungat si in mod repetat induce diferite sindroame.

In numai patru ani, in tara noastra au fost introdusi peste 70 de aditivi si au fost interzisi doar 13. Dar ce este mai regretabil, multi dintre aditivii acceptati de autoritatile romane au fost catalogati drept toxici in alte tari civilizate, iar altii netoxici au fost respinsi.

O metoda in voga prin care unii producatori deruteaza cumparatorii, falsificand informatia, este aceea de a nu mentiona pe ambalaj indicativul exact al aditivilor folositi. Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor si alte organisme de control ale statului au depistat in repetate randuri ca, in locul unui astfel de numar de cod, s-a trecut pe ambalaj cuvantul afanatori, in locul denumirii chimice s-a folosit sintagma arome identic naturale, iar ca sa nu se mai mentioneze continutul de benzoat de sodiu, salicilat, sorbat etc. a fost inscriptionata notiunea de conservanti.

Spre exemplificare, compozitia reala a unei supe instant consta in: amidon modificat, sare, pudra de tomate, sodium citrat, sodium diacetat, sirop de glucoza, ulei hidrogenat, pudra de ceapa, guar gum, sodium ribonucleotide, proteina hidrolizata vegetala, anti caking agents, yeats extracts, adipic acid, caseinat, chinolina, carmoizina, emulsionanti (disodium monofosfat, gliceril minostearat, sodium polifosfat), condimente, arome, indulcitori artificiali si antioxidanti.

Clinica de oncopediatrie din Dusseldorf a lansat o lista cu E-uri cancerigene si potential toxice, recomandand evitarea acestora. Iata cateva:

Cele mai periculoase adaosuri cancerigene:

E 330 (acid citric/sare de lamaie) din unele bauturi racoritoare si dulciuri, amestecuri de condimente pentru semipreparate cum sunt conservele de ciuperci, racii, pastele de tomate, sucurile de rosii, compoturile, mustarul sau branzeturile;

E 621 (glutamat de sodiu), folosit in sosuri si supe concentrate, a fost interzis in Europa occidentala.

Adaosuri foarte cancerigene: E 211, E 131, E 142, E 213, E 214, E 215, E 217, E 239, E 123 – toate au fost deja interzise in tarile ex-URSS.

Adaosuri periculoase: colorantii alimentari E110 (galben), E 124 (rosu ponceau), E 102 (tartrazina), E 120 (acid carminic).

Substante de evitat: E 102, E 123, E 110 din bomboane si crema de frisca.

Adaosuri potential toxice care duc la aparitia anumitor afectiuni: E 220, E 221, E 222, E 223, E 224 – boli intestinale; E 338, E 339, E 340, E 341, E 450, E 461, E 463, E 465, E 466, E 407 – tulburari de digestie; E 230, E 231, E 232, E 233 – boli dermatologice; E321, E320 (antioxidant din margarina) – tulburari in metabolismul colesterolului; E 311, E 312 – afectiuni neurologice.
Adaosuri suspecte: E 125, E 141, E 150, E 171-173, E 240, E 241, E 477.

Unele E-uri, considerate foarte periculoase de catre aceeasi clinica, se regasesc si in paine, aliment ce implica un grad foarte mare de risc, datorita consumului zilnic. Este vorba despre emulsifianti (agenti de prospetime E 471), intaritori de gluten, stabilizatori (E 472 si E 482) si agenti de oxido-reducere (acizi alimentari E 300 si E 330).

Am publicat aceasta lista pentru a va reaminti sa cititi eticheta, veti fi surprinsi cate produse contin de exemplu E 330, adica acid citric, considerat a fi unul dintre cele mai periculoase adaosuri cancerigene!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*