Teorii Masonice Ale Conspiratiei. Francmasoneria si Ordinul Iluminatilor – Episodul 3

Francmasoneria este una dintre cele mai vechi organizatii fratesti seculare din lume si a aparut in perioada britanica a sfarsitul secoluluial XVI- le si inceputul secolului al XVII-lea. De-a lungul anilor, o serie de acuzatii si teorii ale conspiratiei au fost indreptate catre francmasonerie, inclusiv afirmatia potrivit careia francmasonii au o agenda politica ascunsa si conspira pentru a crea o noua ordine mondiala, un guvern mondial organizat dupa principiile masonice sau guvernat doar de francmasoni.

Natura ezoterica a simbolismului masonic si a riturilor a determinat ca francmasonii sa fie acuzati pentru prima data de practicarea secreta a satanismului la sfarsitul secolului al XVIII-lea. Alegarea initiala a unei conspiratii in francmasonerie pentru a subverti religii si guverne pentru a prelua lumea urmele autorului scotian John Robison, ale carui teorii ale conspiratiei reactionare au traversat Atlanticul si au influentat focare de anti-masonerie protestanta in Statele Unite ale Americii in perioada secolului al XIX-lea. In anul 1890, scriitorul francez Leo Taxil a scris o serie de brosuri si carti denuntand Francmasoneria si taxandu-si lojile cu venerarea lui Lucifer drept Fiinta Suprema si Marele Arhitect al Universului. In ciuda faptului ca Taxil a recunoscut ca afirmatiile sale sunt toate o farsa, ele au fost si sunt inca crezute si repetate de numerosi teoreticieni ai conspiratiei și au avut o influenta imensa asupra afirmatiilor anti-masonice ulterioare despre francmasonerie.

Unii teoreticieni ai conspiratiei au speculat in cele din urma ca unii parinti fondatori ai Statelor Unite, precum George Washington si Benjamin Franklin, aveau designuri geometrice sacre masonice impletite in societatea americana, in special in Marele Sigiliu al Statelor Unite, Bancnota de un dolar a Statelor Unite, arhitectura reperelor din National Mall si a strazilor si autostrazilor din Washington, DC, ca parte a unui plan director pentru crearea primului „guvern masonic” ca model pentru viitoarea Ordine Mondiala.

Francmasonii resping aceste afirmatii ale unei conspiratii masonice. Francmasoneria, care promoveaza rationalismul, nu plaseaza nicio putere in simbolurile oculte in sine si nu este o parte a principiilor sale sa priveasca desenul de simboluri, oricat de mare, ca un act de consolidare sau de control al puterii. In plus, nu exista informatii publicate care sa stabileasca apartenenta masonica a barbatilor responsabili de proiectarea Marelui Sigiliu. In timp ce teoreticienii conspiratiei afirma ca exista elemente de influenta masonica pe Marele Sigiliu al Statelor Unite si ca aceste elemente au fost utilizate intentionat sau neintentionat, deoarece creatorii erau familiarizati cu simbolurile, de fapt, ochiul atotcuprinzator al Providentei si piramida neterminata au fost simboluri utilizate atat in afara lojelor masonice, cat si in interiorul acestora la sfarsitul secolului alXVIII-lea, de aceea designerii se extindeau din simboluri ezoterice comune. Expresia latina „novus ordo seclorum”, care apare pe partea inversa a Marelui Sigiliu din anul 1782 si pe spatele bancnotei de un dolar incepand cu anul 1935, se traduce prin „Noua ordine a veacurilor”, si face aluzie la inceputul unei ere in care Statele Unite ale Americii sunt un stat national independent; este adesea tradus gresit de teoreticienii conspiratiei ca „Noua Ordine Mondiala”.

Desi filiala continentala europeana a Francmasoneriei are organizatii care permit discutii politice in cadrul Lojilor Masonice, cercetatorul masonic Trevor W. McKeown sustine ca acuzatiile ignora mai multe fapte. In primul rand, numeroasele Grand Lodges sunt independente si suverane, ceea ce inseamna ca actioneaza singure si nu au o agenda comuna. Adesea difera punctele de credinta ale diferitelor loji. In al doilea rand, celebrii francmasoni au avut intotdeauna pareri care acopera spectrul politic si nu arata niciun model sau preferinta speciala. Ca atare, termenul de „guvern masonic” este eronat; nu exista un consens intre francmasoni cu privire la cum ar arata un guvern ideal.

Ordinul Iluminatilor a fost o societate secreta pentru varsta iluminarii, fondata de profesorul universitar Adam Weishaupt la 1 mai 1776, in Bavaria Superioara, Germania. Miscarea a constat in avocati ai gandirii libere, secularismului, liberalismului, republicanismului si egalitatii de gen, recrutati din Lojile Masonice din Germania, care au cautat sa invete rationalismul prin scolile de mister. In anul 1785, ordinul a fost infiltrat, descompus si suprimat de agentii guvernamentali ai lui Charles Theodore, electorul Bavariei, in campania sa de pretentie pentru a neutraliza amenintarea societatilor secrete care vor deveni vreodata focuri de conspiratii pentru rasturnarea monarhiei bavareze si a religiei sale de stat, Romano-catolic. Nu exista nicio dovada ca Illuminati bavarezi au supravietuit suprimarii in anul 1785.

La sfarsitul secolului al XVIII-lea, teoreticieni ai conspiratiei reactionare, cum ar fi fizicianul scotian John Robison si preotul iezuit francez Augustin Barruel, au inceput sa speculeze ca iluminatii au supravietuit suprimarii lor si au devenit stapanii din spatele Revolutiei Franceze si ai Regatului Terorii. Iluminatii au fost acuzati ca sunt subversivi si ca incercau sa orchestreze in secret un val revolutionar in Europa si restul lumii, pentru a raspandi cele mai radicale idei si miscari ale iluminismului – anti-clericalism, anti-monarhism si anti-patriarchalism – si pentru a crea o noocratie mondiala si un cult al ratiunii. In timpul secolului al XIX-lea, frica de o conspiratie iluminata a fost o adevărata preocupare a claselor conducatoare europene, iar reactiile lor asupritoare la aceasta teama nefondata au provocat in anul 1848 chiar revolutiile pe care au cautat sa le previna.

In perioada interbelica a secolului al XX-lea, propagandistii fascisti, precum istoricul revizionist britanic Nesta Helen Webster si socialita americana Edith Starr Miller, nu numai ca au popularizat mitul unei conspiratii iluminate, dar au sustinut ca era o societate secreta subversiva care servea elitelor evreiesti. care ar fi propus atat capitalismul financiar, cat si comunismul sovietic pentru a imparti si domina lumea. Evanghelistul american Gerald Burton Winrod si alti teoreticieni ai conspiratiei din cadrul miscarii crestine fundamentaliste din Statele Unite ale Americii – care a aparut in anul 1910 ca o reactie impotriva principiilor umanismului secular al iluminismului, modernismului si liberalismului – au devenit principalul canal de diseminare a teoriilor conspiratiei iluminate in Statele Unite ale Americii, Populistii de dreapta, cum ar fi membrii Societatii John Birch, au inceput ulterior sa speculeze ca unele fraternitati colegiale (Craniu si Oase), cluburi de gentlemen (Bohemian Club) si think tank (Consiliul pentru relatii externe, Comisia trilaterala) din clasa superioara americana sunt organizatii de front ale Iluminatilor, pe care le acuza de complot pentru a crea o noua ordine mondiala printr-un guvern unic.

-VA URMA-

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*