Noua Ordine Mondiala – Tehno-globalismul. Impactul tehno-globalismului asupra stiintei -Episodul 11

Tehno-globalismul este o teorie sociala care isi propune sa explice globalizarea folosind raspandirea stiintei si tehnologiei. Prin raspandirea stiintei si tehnologiei, diferite natiuni si societati se reunesc pentru a forma un grup mai deschis si bazat pe cunoastere, caracterizat drept „globalizat”.

In linii mari, tehno-globalismul stabileste conexiuni intre indivizi sau grupuri de indivizi folosind stiinte si practici tehnologice comune. Din punct de vedere al formei, tehno-globalismul poate fi exprimat pe scari macro si micro, de la interconexiunile economiilor nationale la cultura comportamentala individuala.

Tehno-globalismul ca teorie sociala a aparut la sfarsitul anilor 1990, dupa sfarsitul Razboiului Rece. In timpul Razboiului Rece, tehnologia, in special tehnologia militara, a actionat ca o forta de separare intre Uniunea Sovietica si Statele Unite ale Americii. Cursa armelor nucleare si cursa spatiala sunt exemple ale tensiunii dintre cele doua superputeri create de stiinta si tehnologie. Drept urmare, teoreticienii politici si sociali ai globalizarii vedeau tehnologia ca un simbol al nationalismului, care multi o teoretizau ca teno-nationalism. Cu toate acestea, in urma Razboiului Rece, initiativele globale privind cooperarea in cercetarea stiintifica si dezvoltarea tehnologiei arunca o noua lumina asupra rolului pe care stiinta si tehnologia il pot juca in globalizare. Proiectele stiintifice masive necesita adesea cofinantarea diferitelor natiuni si, mai important, impartasirea cunostintelor intre diferite natiuni. Aceste proiecte semnaleaza o schimbare de la tehnologie la competitie la tehnologie ca si cooperare. Tehno-globalismul patrunde mai mult pe glob trecand dincolo de scara nationala si pe taramul comportamentului individual. Consumerismul in secolul al XXI-lea a dus la consumul larg de produse tehnologice care au creat modele comportamentale si culturale comune intre indivizii din intreaga lume. Cresterea internetului, a smartphone-urilor si a retelelor de socializare din intreaga lume creeaza valori comune si modele de comportament la persoanele care au medii nationale diferite. Aceasta tendinta a globalizarii la nivel individual este sustinuta de tehno-globalism.

Exemple de tehno-globalism la scara nationala. Exemple de tehno-globalism pot fi gasite in eforturile comune ale natiunilor care urmaresc cunostinte stiintifice sau realizeaza proiecte de inginerie ambitioase. Proiectele de cercetare stiintifica si inginerie la scara larga necesita adesea finantare si forta de munca dincolo de capacitatea unei singure natiuni. Ca atare, natiunile sunt reunite sub obiectivul comun al stiintei si tehnologiei care afirma tehno-globalismul.

Statia Spatiala Internationala este un proiect spatial cu orbita scazuta, posibil prin cooperarea a 15 tari. Prima parte a statiei spatiale a fost lansata in spatiu in anul 1998 si au urmat alte parti ale statiei spatiale. Intrucat statia spatiala este formata din piese individuale, fiecare tara isi foloseste puterea pentru a construi o parte, iar piesele sunt in sfarsit asamblate in spatiu. In acest sens, Statia Spatiala Internationala este o intruchipare a tehno-globalismului in care natiunile impartasesc resurse si informatii pentru a atinge un scop comun.

The Big Hadron Collider este un alt exemplu de tehno-globalism la scara nationala. LHC este cel mai mare si mai puternic accelerator de particule din lume si a fost construit sub cooperarea a peste 100 de tari. In acest caz, atat constructia, cat si utilizarea facilitatii reprezinta tehno-globalism.

Exemple de tehno-globalism la scara individuala. Tehno-globalismul poate avea impact asupra comportamentelor si valorilor indivizilor prin utilizarea tehnologiei in viata de zi cu zi a oamenilor.

MacBook Pro este un exemplu primordial de tehno-globalism din punct de vedere al consumatorului. Datorita succesului salbatic al MacBook Pro pe glob, designul unibody si estetica MacBook Pro sunt foarte apreciate. In tarile in care este vandut. este surprinzator faptul ca China si Statele Unite ale Americii, de exemplu, doua tari cu culturi si gusturi de arta drastic diferite au ajuns sa aprecieze tehnica acestei tehnologii. Exemplul MacBook Pro se arata in valorile comune create de tehnologie in randul persoanelor care o folosesc in ciuda mediului cultural divers.

Impactul tehno-globalismului asupra stiintei. In ciuda numeroaselor avantaje pe care tehno-globalismul le aduce in ceea ce priveste resursele si cooperarea, tehno-globalismul poate pune anumite provocari pentru modul in care oamenii se ocupa de tehnologie, dinamica accelerata a tehno-globalismului datorită raspunsurilor lor lente. Fara infrastructura politica corespunzatoare, tehno-globalismul ar aduce haos in domeniul stiintei si tehnologiei, deoarece oamenii ar incerca sa integreze in mod inadecvat parti ale stiintei. Pe de alta parte, tehno-globalismul ar putea facilita standardizarea in comunitatea stiintifica. In cazul LHC, oamenii de stiinta care lucreaza la LHC au oportunitatea de a lucra intr-un cadru comun care permite o mai buna comunicare si integrare a lucrarilor lor academice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*