Noua Ordine Mondiala – Presupusi Conspiratori. Criticismul – Episodul 8

Presupusi Conspiratori. Potrivit lui Domhoff, multi oameni par sa creadă ca Statele Unite ale Americii sunt conduse din culise de o elita conspirativa cu dorinte secrete, adica de un grup mic secret care vrea sa schimbe sistemul guvernamental sau sa puna tara sub controlul unei guvern mondial.

In trecut, conspiratorii ne-au spus de obicei ca sunt cripto-comunisti care aveau intentia de a aduce Statele Unite ale Americii sub un guvern mondial comun cu Uniunea Sovietica, dar dizolvarea Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste in anul 1991 a scazut aceasta teorie. George William Domhoff remarca faptul ca majoritatea teoreticienilor conspiratiei si-au schimbat atentia catre Natiunile Unite ca fiind forta de control probabila a unei Noii Ordini Mondiale, idee care este subminata de neputinta Organizatiei Natiunilor Unite si de lipsa de vointa a unor moderati chiar din cadrul institutiei americane de a-i da altceva decat un rol limitat.

Desi sceptic in privinta conspiracismului Noii Ordini Mondiale, politologul David Rothkopf sustine, in cartea din anul 2008, Superclasa: Elita puterii globale si lumea pe care o fac, ca populatia mondiala de 6 miliarde de oameni este guvernata de o elita de 6.000 de persoane. Pana la sfarsitul secolului al XX-lea, guvernele marilor puteri au furnizat cea mai mare parte a superclasei, insotite de cativa sefi de miscari internationale (adica, Papa Bisericii Catolice) si antreprenori (Rothschilds, Rockefellers). Potrivit lui Rothkopf, la inceputul secolului al XXI-lea, economia economica – alimentata de expansiunea exploziva a regulilor comertului international, calatoriilor si comunicarii; puterea statului national a diminuat reducerea politicienilor la statutul de broker de putere minoritara; liderii din domeniul afacerilor internationale, finantelor si industriei de aparare nu numai ca domina superclasa, ci se deplaseaza liber in pozitii inalte in guvernele natiunilor lor si se intorc la viata privata, in mare masura, dincolo de notele legiuitorilor alesi (inclusiv Congresul SUA), care raman in mod abisal ignorant de lucruri dincolo de granitele lor. El afirma ca influenta disproportionata a superclasei asupra politicii nationale este constructiva, dar mereu interesata de sine si ca, in intreaga lume, putini obiecteaza asupra coruptiei si guvernelor opresive, cu conditia sa poata face afaceri in aceste tari.

Vazand istoria lumii ca istoria razboiului intre societatile secrete, teoreticienii conspiratiei merg mai departe decat Rothkopf si alti savanti care au studiat elita puterii globale, sustinand ca familiile de clasa superioara infiintate cu „bani vechi” care au fondat si finantat Grupul Bilderberg, Clubul Boemian, Clubul Romei, Consiliul pentru Relatii Externe, Rhodes Trust, Craniu si Oase, Comisia Trilaterala si think tank-uri si cluburi private similare, sunt conspiratori iluminati care comploteaza sa impuna o noua ordine mondiala totalitara – punerea in aplicare a unei guvern autoritar mondial controlat de Organizatia Natiunilor Unite si o banca centrala globala, care mentine puterea politica prin finantarea economiei, reglementarea si restrictionarea discursului prin concentrarea proprietatii mass-media, supravegherea in masa, utilizarea pe scara larga a terorismului de stat si cuprinzand propaganda care creeaza un cult al personalitatii in jurul unui lider mondial de marionete si ideologizeaza guvernantii lumii ca apogeu al progresului istoriei.

Marxistii, care sunt sceptici de teoriile conspiratiei populiste de dreapta, acuza, de asemenea, elita puterii globale ca nu are interesul tuturor si ca multe organizatii interguvernamentale sufera de un deficit democratic, dar sustin ca superclasa sunt doar plutocrati interesati de impunerea sfasietoare a unei noi ordine mondiale neoliberale sau neoconservatoare – punerea in aplicare a capitalismului global prin constrangerea economica si militara pentru a proteja interesele corporatiilor transnationale – ceea ce submineaza sistematic posibilitatea unui guvern socialist in lume. Argumentand ca lumea se afla in mijlocul unei tranzitii de la Imperiul American la stapanirea unei clase conducatoare globale care a aparut din interiorul Imperiului American, ei subliniaza ca teoreticienii conspiratiei populiste de dreapta, orbiti de anti-comunismul lor, nu vad ca ceea ce demonizeaza drept „Noua Ordine Mondiala” este, in mod ironic, etapa cea mai inalta a sistemului economic capitalist pe care il apara.

Criticismul

Scepticii teoriilor conspirative ale Noii Ordini Mondiale ii acuza pe sustinatorii sai sa se dedice falimentului furtiv, credinta ca faptele semnificative ale istoriei sunt neaparat sinistre; conspiracism, o viziune a lumii care plaseaza in mod central teoriile conspiratiei in desfasurarea istoriei, mai degraba decat in fortele sociale si economice; si paranoia de fuziune, o absorbtie promiscua a fricilor din orice sursa.

Domhoff, un profesor de cercetare in psihologie si sociologie care studiază teoriile puterii, a scris in anul 2005 un eseu intitulat There Are No Conspiracies (Nu exista conspiratii). El spune ca pentru ca aceasta teorie sa fie adevarata, a necesitat mai multi „oameni instariti si foarte educati” sa faca lucruri care nu „se potrivesc cu ceea ce stim despre structurile de putere”. Afirmatiile ca acest lucru se va intampla merge in urma cu zeci de ani si s-au dovedit intotdeauna gresite.

Partridge, redactor care contribuie la revista de afaceri globale Diplomatic Courier, a scris un articol in anul 2008 intitulat One World Government: The Conspiracy Theory or Inevitable Future? (Un Singur Guvern Mondial: Teoria Conspiratiei sau Viitorul Inevitabil). El spune ca, daca orice nationalism, care este opusul unui guvern global, este in crestere. El spune, de asemenea, ca incercarile de creare a guvernelor globale sau a acordurilor globale „au fost esecuri categorice” si ca „exista o guvernanta supranaționala, se remarca pentru birocratia si ineficienta lor”.

Desi unii critici culturali vad teoriile superconspiratiei despre o noua ordine mondiala drept „metanarrative postmoderne” care ar putea sa se abilitate politic, un mod de a oferi oamenilor obisnuiti o structura narativa cu care sa puna la indoiala ce vad in jurul lor, scepticii sustin ca conspiracismul conduce oamenii in cinism, gandire convoluta si tendinta de a simti ca este lipsit de speranta chiar si in timp ce denunta presupusii conspiratori.

Alexander Zaitchik de la Centrul de Drept al Saraciei a scris un raport intitulat „Paranoia„ Patriot: o privire asupra celor zece teorii ale conspiratiei ”, in care personal condamna astfel de conspiratii ca un efort al dreptului radical de a submina societatea.

Ingrijorat de faptul ca milenialismul improvizational al majoritatii teoriilor conspirative despre un Nou Ordin Mondial ar putea motiva lupii singuri sa se angajeze in rezistenta fara lider care duce la incidente teroriste domestice precum bombardamentul din Oklahoma City, Barkun scrie ca „pericolul este mai putin in astfel de credinte … decat in comportamentul pe care l-ar putea stimula sau justifica „si avertizeaza„ in cazul in care ar crede ca ziua proasta a raului a ajuns de fapt, comportamentul lor va deveni mult mai dificil de prezis ”.

Avertizand amenintarea la adresa democratiei americane pe care o reprezinta miscarile populiste de dreapta, conduse de demagogi care mobilizeaza sprijinul pentru guvernarea mafiei sau chiar o revolutie fascista, exploatand teama de conspiratii, Berlet scrie ca „miscarile populiste de dreapta pot provoca pagube grave unei societatea pentru ca deseori popularizeaza xenofobia, autoritarismul, scaparea ispasita si conspirationismul. Acest lucru poate atrage politicienii de masa sa adopte aceste teme pentru a atrage alegatorii, a legitima actele de discriminare (sau chiar violenta) si pot deschide usa pentru miscari populiste revolutionare de dreapta, cum ar fi fascismul, sa recruteze miscarile populiste reformiste „.

Hughes, profesor de religie, avertizeaza ca nicio idee religioasa nu are un potential mai mare de conturare a politicii globale in moduri profund negative decat „noua ordine mondiala”. El a scris intr-un articol din februarie 2011, intitulat Revelatie, Revolutii si tiranica Noua Ordine Mondiala ca „piesa cruciala a acestui puzzle este identitatea Anticristului, figura tiranica care conduce si inspira noua ordine mondiala”. La randul sau, aceasta a fost Uniunea Sovietica si lumea araba. El spune ca ii inspira pe credinciosi sa „intampine razboiul cu lumea islamica” si deschide usa catre holocaustul nuclear ”.

Criticile teoreticienilor conspiratiei Noii Ordini Mondiale provin si din interiorul propriei comunitati. In ciuda faptului ca se cred „luptatori pentru libertate”, multi teoreticieni ai conspiratiei populiste de dreapta sustin opinii care sunt incompatibile cu libertarianismul lor, cum ar fi dominionismul, supremacismul alb si chiar eliminarea. Acest paradox l-a determinat pe Icke, care sustine ca Christian Patriots sunt singurii americani care inteleg adevarul despre Noua Ordine Mondiala (despre care crede ca este controlat de o rasa de reptilieni cunoscuta sub numele de „Fratia babiloniana”), pentru ca spune un patriot din grupul crestin: „Nu stiu care imi place mai mult, lumea controlata de Fratie sau cea cu care vrei sa o inlocuiesti”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*