Globalizarea are beneficii care acopera multe domenii diferite. Acesta a dezvoltat reciproc economii din intreaga lume si a crescut schimburile culturale. De asemenea, a permis schimburi financiare intre companii, schimband paradigma muncii. Multi oameni sunt astazi cetateni ai lumii. Originea marfurilor a devenit secundara, iar distanta geografica nu mai este o bariera pentru multe servicii.

Globalizarea – un exemplu economic. Cele mai vizibile impacturi ale globalizarii sunt cu siguranta cele care afecteaza lumea economica. Globalizarea a dus la o crestere accentuata a schimburilor comerciale si economice, dar si la o multiplicare a schimburilor financiare.

In anii ’70 economiile mondiale s-au deschis, iar dezvoltarea politicilor de liber schimb a accelerat fenomenul globalizArii. intre anii 1950 si 2010, exporturile mondiale au crescut de 33 de ori. Acest lucru a contribuit semnificativ la cresterea interactiunilor dintre diferite regiuni ale lumii.

Aceasta accelerare a schimburilor economice a dus la o crestere economica globala puternica. De asemenea, a favorizat o dezvoltare industriala globala rapida, care a permis dezvoltarea rapida a multor tehnologii si marfuri disponibile in zilele noastre.

Cunostintele au devenit usor impartasite si cooperarea internationala dintre cele mai stralucitoare minti a accelerat lucrurile. Potrivit unor analisti, globalizarea a contribuit, de asemenea, la imbunatatirea conditiilor economice globale, creand multa bogatie economica (care totusi, a fost distribuita inegal).

Globalizarea – un exemplu financiar. In acelasi timp, finantele au devenit si ele globalizate. Din anii ’80, condusa de politici neoliberale, lumea finantelor s-a deschis treptat. Multe state, in special Statele Unite ale Americii, sub Ronald Reagan si Marea Britanie, sub Margaret Thatcher, au introdus celebra „politica 3D”: dezintermediere, dezafectare, abandonare.

Ideea a fost de a simplifica reglementarile financiare, de a elimina mediatorii si de a descompune barierele dintre centrele financiare ale lumii. Si obiectivul a fost de a facilita schimbul de capital intre actorii financiari ai lumii. Aceasta globalizare financiara a contribuit la cresterea unei piete financiare globale in care s-au inmultit contractele si schimburile de capital.

Globalizarea – un exemplu cultural

Impreuna cu globalizarea economica si financiara, in mod evident, a existat si o globalizare culturala. Intr-adevar, inmultirea schimburilor economice si financiare a fost urmata de o crestere a schimburilor umane, cum ar fi migratia, expatrierea sau calatoriile. Aceste schimburi umane au contribuit la dezvoltarea schimburilor culturale. Aceasta inseamna ca diferite obiceiuri si obiceiuri impartasite intre comunitatile locale au fost impartasite intre comunitatile care (obisnuiau) sa aiba proceduri diferite si chiar credinte diferite.

Exemple bune de globalizare culturala, sunt: comertul cu marfuri precum cafea sau avocado. Se spune despre cafeaua ca este originara din Etiopia si este consumata in regiunea Arabid. Cu toate acestea, datorita tranzactiilor comerciale de dupa secolul al XI-lea, este cunoscuta in prezent ca marfa consumata la nivel mondial. Avocado, de exemplu, a crescut mai ales sub temperaturile tropicale din Mexic, Republica Dominicana sau Peru. Au inceput sa fie produse in cantitati mici pentru a aproviziona populatiile locale, dar astazi painea prajita cu guacamole sau avocado sunt comune in mesele din intreaga lume.

In acelasi timp, cartile, filmele si muzica sunt acum disponibile instantaneu in toata lumea, datorita dezvoltarii lumii digitale si puterii internetului. Acestia sunt poate cei mai mari contribuitori la viteza cu care se intampla schimburile culturale si globalizarea. Exista si alte exemple de globalizare in ceea ce priveste traditiile precum Black Friday in Statele Unite ale Americii, Carnavalul brazilian sau Festivalul Indian Holi. Toate au fost create initial in urma traditiilor si credintelor locale ale tarilor lor, dar pe masura ce lumea le-a cunoscut, acum sunt si traditii comune in alte tari.

Sursa: youmatter.word

-VA URMA-

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*