Stiati, ca … ? Caracatitele – ce sunt, cum se prepara.

Caracatitele sunt moluste cefalopode cu corp rotund si 8 tentacule puternice, prevazute cu ventuze. Cea mai populara varietate mediteraneana este moscardino, care are dimensiunea de 30-40 centimetri.

Caracatite

Sunt un ingredient popular in multe culturi culinare, uneori fiind consumate chiar … vii. Carnea lor este tare si elastica, asa ca trebuie fragezita ca sa devina comestibila. Fragezirea caracatitei se face in doua feluri, fie prin lovirea repetata a caracatitei de o stanca plana, fie prin fierbere la foc mic de tot (aproximativ 1 ora) ori, metoda mult mai rar folosita, prin coacere in cuptor, cu temperatura la minim (aproximativ 1 ora si 30 de minute). Temperaturile acestea pot fi insa mai mici daca folositi caracatite de dimensiuni mici. Puii de caracatita se pot gati si rapid, in doar cateva minute. Sunt fragede daca la inteparea cu varful unui cutit ascutit aveti aceeasi senzatie ca atunci cand incercati un… cartof. Trebuie, de asemenea, bine curatate de stomac si maruntaie, ca si de sacul cu cerneala. Ca si calmarii, caracatitele se strica repede, deci se comercializeaza mai ales congelate. Unii bucatari sunt de parere ca, in cazul caracatitelor, congelarea, are un efect benefic, caci nu strica gustul si face carnea mai frageda. Caracatitele de mici dimensiuni sunt mai scumpe si mai bune la gust, iar carnea lor este mai frageda. Carnea caracatitelor contine vitamine B3 si B12 si minerale ca potasiu, fosfor si seleniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*