S-au scurs 9 ani de la moartea îndrăgitului actor român Ovidiu Iuliu Moldovan.

Ovidiu Iuliu Moldovan, indrăgit actor de teatru și film, a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, promoția 1964, la clasa profesorilor Pop Marțian și Octavian Cotescu.

 

Actorul își face debutul în anul 1965 pe scena Teatrului Național din Timișoara unde va interpreta roluri diferite timp de patru ani, în spectacole regizate, între alții, de Aurelia Manea, Constantin Anatol, Emil Reus și Ianis Veakis. A interpretat un impresionant rol și într-un spectacol regizat Liviu Ciulei, ”Furtuna”, de William Shakespeare, la Teatrul Bulandra din București.

Fiind supranumit și”Cel cu profil de medalie”, Ovidiu Iuliu Moldovan a fost unul dintre cei mai apreciați actori români. Personajul John Brad din seria”Profetul, aurul și ardelenii”,”Artista, aurul și ardelenii”și”Pruncul, petrolul și ardelenii”, este cel care a imprimat imaginea actorului în memoria publicului de toate vârstele.

 

Actorul și-a pus în valoare capacitatea de creație, în multe spectacole alături de unii dintre cei mai mari regizori ai noștri, ca Ciulei, Pintilie, Esrig și Dinu Cernescu. La finalul filmărilor la”Craii de curte veche”în anul 1997, Ovidiu Iuliu Moldovan părăsește de bună voie cariera cinematografică, alegând să rămană actor al Teatrului Național București.

Întreaga muncă depusă în slujba cinematografiei i-a fost răsplătita în anul 2004, cu Premiul Uniter pentru întreaga carieră.  

 

Ovidiu Iuliu Moldovan a murit la data de 12 martie, în anul 2008, la vârsta de 66 de ani.

Marele și iubitul nostru artist, de confesiune greco-catolică, a fost înmormântat la cimitirul Bellu din Capitală, pe Aleea actorilor.

Președinția României i-a conferit lui Ovidiu Iuliu Moldovan, post-mortem, în 2008, Ordinul”Steaua României”, în grad de cavaler,”în semn de inaltă apreciere pentru întreaga sa carieră artistică, pusă în slujba scenei și a filmului din țara noastră”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

You may have missed