Persoanele surde sau cu dizabilitati de auz pot monta pe masinile personale semn distinctiv

Proiectul, care prevede ca persoanele surde sau cu dizabilitati de auz pot pune pe autoturismele proprii semn prin care sa semnaleze disfunctia auditiva si faptul ca au trebuinta de un ghid-interpret, daca sunt retinuti temporar in trafic pentru a fi verificati, a fost acceptat prin 78 de voturi ,,pentru,, in Senat, prin propunerea legislativa a deputatului PNL Adriana Saftoiu.

Semnul distinctiv se aplica la alegere pe luneta (geamul din spate al caroseriei unui automobil, montat in partea opusa parbrizului), in coltul din stanga sau dreapta sus.

In expunerea de motive a proiectului Deputatul PNL, mai specifica ca :

– daca persoana surda este oprita de agentul de circulatie acesta va sti ca este nevoie de interpret si de comunicare in limbajul semnelor;

– daca persoana surda este implicata intr-un accident de circulatie, autoritatile sau persoanele fizice vor vedea semnul respectiv si vor putea apela in regim de urgenta la un interpret in limbajul semnelor ;

– in trafic sau in diverse situatii, ceilalti soferi vor sti ca persoana surda trebuie atentionata prin semnale luminoase;

– orice sofer surd sa aibe obligatoriu o legitimatie speciala in care sa se dovedeasca ca are dizabilitati auditive si sa arate politiei rutiere.

Senatul a adoptat proiectul, in calitate de prim forsesizat, decizionala fiind Camera Deputatilor, informeaza Mediafax.

2 thoughts on “Persoanele surde sau cu dizabilitati de auz pot monta pe masinile personale semn distinctiv

  1. „orice sofer surd sa aibe obligatoriu o legitimatie speciala in care sa se dovedeasca ca are dizabilitati auditive si sa arate politiei rutiere„ Cine elibereaza aceasta legitimatie speciala ? De unde se obtine ?

  2. Ministrul a precizat că va trimite precizări către direcţiile de sănătate publică (DSP) privind modul de întocmire de către spitale a fişelor medicale necesare pentru persoanele surde şi hipoacuzice în obţinerea sau reînnoirea permiselor de conducere categoria B.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*