Parlamentul Ucrainei a votat Proiectul care pedepseste imbogatirea ilegala

Rada Suprema a Ucrainei, a votat in favoarea revenirii la Codul Penal un articol, care pedepseste imbogatirea ilegala.

Azi 31 octombrie, 259 de deputati au votat in favoarea proiectului de lege nr. 1031. Proiectul de lege a fost prezentat pentru a doua lectura de președintele comitetului anticoruptie, Anastasia Krasnosilska.

„Este clar pentru toti oamenii obisnuiti ca o situatie in care un judecator sau un procuror, cu un salariu modest toata viata, locuieste intr-o casa la 5 etaje, cu un teren de tenis si doua bazine, si in acelasi timp aceasta casa este inregistrata pentru mama sa, un pensionar care a platit 10 mii pentru viata ei impozite, este clar pentru toata lumea ca aceasta situatie este anormala si este un indicator al coruptiei ilegale a bunurilor unui astfel de judecator sau procuror „, a spus ea.

„Ce sugereaza acest proiect de lege pentru a doua lectura? Se propune sa se stabileasca raspunderea pentru imbogatirea ilicita daca activele dobandite de un functionar depasesc 6,5 milioane UAH. Depaseste venitul sau legal”, a spus Krasnosilska.

In același timp, ea a spus ca proiectul de lege prevede un mecanism pentru confiscarea civila a bunurilor, „in cazul in care veniturile dubioase ale functionarului valoreaza mai mult decat venitul sau legal, incepand de la 1 milion UAH”.

„Cele doua mecanisme (raspundere si confiscare – ed.) Vor functiona impreuna si, in consecinta, cele mai mari furturi vor fi raspunderea penala, cele mai mici vor fi confiscari civile … Mecanismul de confiscare civila prevede o decizie judecatoreasca in acest caz, daca instanta este de acord cu probele prezentate, are loc confiscarea civila „, a spus Krasnosilska.

„Acest instrument – atat confiscarea civila, cat si raspunderea penala – vor fi disponibile numai pentru NABU, SAP si WACS”, a adaugat presedintele comisiei, relateaza publicatia ucraineana Pravda.

Glosar:

Rada Suprema (Parlamentul unicameral al Ucrainei),

UAH (Grivna sau hrivna- moneda nationala a Ucrainei),

-NABU (Biroul National Anticoruptie),

-SAP (Aplicații și platforme de afaceri pentru gestionarea producției, personalului, clienților, vânzărilor, marketingului, logisticii),

-WACS (Word Association of Chefs Societies).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*