Mihai Daraban dezvăluie unele dintre motivele crizei de lucrători calificați în România

Photo of author

By Edward Ciolacu

 Într-o conferință de presa Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României și al Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța a declarat că
„Economia a suferit schimbări majore generate de privatizările din anii ´90, de măsurile de restructurare din etapa preaderării la Uniunea Europeană și de cele adoptate după intrarea în UE. La ele se adaugă reorientarea economiei fiecărui județ. La toate aceste transformări, învățământul nu a reacționat. A continuat să ducă aceeași politică de menținere, cu orice preț, a catedrelor existente. Ca urmare s-a ajuns la un impas, la o criză a forței de muncă calificate. Învățământul românesc şi economia reală sunt două linii paralele”
Problemele pieței forței de muncă vor fi abordate şi în cadrul sondajului la nivel național comandat Centrului de Sociologie Urbană și Regională (CURS), de către Camera de Comerț și Industrie a Românie. Cercetarea este axată pe opt teme legate de mediul de afaceri şi permite o analiză comparativă cu datele studiului precedent.
Vorbind despre învățământul superior acesta a mai afirmat că
„Sunt de 14 ani la CCINA. În toată această perioadă, nu m-am întâlnit cu rectorii universităților constănțene decât la recepții. Nu ne-a întrebat niciunul despre economia reală. Nu ne-a întrebat nimeni de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” şi Universitatea Maritimă Constanţa, care scot absolvenţi pe bandă rulantă, dacă mai există pavilion românesc. Aici e problema: neadaptarea la realitate! Cei din anul întâi de studii ştiu că trebuie să-şi găsească de lucru în flotele străine. Doar câţiva mai nimeresc pe la remorcherele din porturi sau pe navele fluviale. Bieţii studenţi sunt înebuniţi să-şi găsească un loc de practică, deşi şcoala este responsabilă de practica studenţilor. Eu, personal, sunt asaltat de cereri de cadeţie. Aceasta e oglinda învăţământului românesc”.
Mihai Daraban a mai spus că după o analiză amănunțită a acestui fenomen va veni în curând și cu propuneri și poate cu soluții pentru încercarea rezolvării acestor  probleme.