GRUP INFRACŢIONAL DESTRUCTURAT

Photo of author

By Daniel Negrescu

Poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate şi din cadrul Direcţiei de Operaţiuni Speciale, sub coordonarea D.I.I.C.O.T., au efectuat, în această dimineaţă, 64 percheziţii domiciliare, la locuinţele unor persoane bănuite că ar fi efectuat licitaţii frauduloase, pe site-uri de vânzări de bunuri. 74 de persoane vor fi conduse la audieri.

         La data de 15 noiembrie a.c., peste 260 de poliţiştii din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – I.G.P.R. și de la structurile de combaterea a criminalităţii organizate din Vâlcea, Piteşti, Cluj, Craiova, Iaşi, Ploieşti, Neamţ, Hunedoara, Dâmboviţa, Buzău, Botoşani, Vrancea, Olt și Vaslui, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – B.T. Vâlcea, au efectuat 64 de percheziţii domiciliare.

Perchezițiile au fost desfășurate în 9 judeţe şi în municipiul Bucureşti: 26 în judeţul Vâlcea, 15 în judeţul Cluj, 14 în municipiul Bucureşti, 2 în judeţul Buzău, 2 în judeţul Bihor și câte una în județele Hunedoara, Dâmboviţa, Botoşani, Neamţ şi Dolj.

Din cercetări a reieșit că, în cursul lunii aprilie 2015, pe raza municipiului Bucureşti, s-ar fi constituit un grup infracţional organizat, în scopul comiterii de infracţiuni de fraudă informatică, fals informatic şi spălare de bani.

Până în prezent, ar fi fost racolate persoane care ar fi deschis conturi în străinătate (aproximativ 230) şi în România (aproximativ 120), la grupul infracţional aderând mai mulţi membri, pentru a induce în eroare victimele prin intermediul comunicărilor on-line.

Grupul infracţional este structurat pe 3 paliere. Astfel, coordonatorul reţelei şi alţi membri ar fi racolau persoane, cetăţeni români şi străini, dispuse să deschidă conturi bancare.

Alți membri ar fi lansat oferte de bunuri fictive, pe diferite site-uri de profil din Europa, ar fi creat adrese de e-mail, introducând date informatice necorespunzătoare cu realitatea, ar fi creat pagini false de internet, pe care ar fi copiat pagini aparţinând unor companii cunoscute de tranzacţii on-line și ar fi corespondat cu victimele, prin intermediul poştei electronice, pentru transferarea sumelor de bani pentru presupusele bunuri achiziționate.

De asemenea, ceilalți membri ar fi deschis conturi bancare în România şi în străinătate, pe care le-ar fi pus la dispoziţie grupării, în schimbul unor sume de bani.

Coordonatorul grupului infracţional, un bărbat, de 28 de ani, şi-ar fi însușit 30-35% din fiecare tranzacție, diferenţa fiind primită de autorul fraudei.

Prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională este estimat la 4.000.000 de euro.

Poliţiştii vor pune în executare 74 de mandate de aducere, persoanele în cauză urmând a fi conduse la sediul D.I.I.C.O.T. – B.T. Vâlcea, pentru audieri.

La acţiune au participat un procuror, trei poliţişti germani şi reprezentantul român la Europol, precum și jandarmi.

Activitățile au beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcţiei de Operaţiuni Speciale.

În cauză, cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat,  fraudă informatică, fals informatic şi spălare de bani.