Gogonele murate în saramură

Gogonele murate ca la mama acasă

De la bunici știu că cea mai potrivită perioadă de pus murături, gogonele este ultima săptămâna din luna septembrie și prima săptămână de la începutul lunii octombrie.

Pentru a pune un borcan de 5 litri de Gogonele(pătlăgele..alea mai lunguiețe puțin) murate în saramură ai nevoie de circa 50 minute cu totul.

Necesarul de ingrediente pentru a pune la murat în saramură gogonelele

3 kilograme gogonelesau pătlăgele(sau combinate);

1 conopidă (mai mare ca pumnul unui bărbat);

3 morcovi proaspeți;

4 linguri sare albă mare;

1 tulpină medie de hrean;

5 frunze de țelină;

3 tulpini de mărar uscat de 10 centimetri;

6 foi de dafin;

6 căței de usturoi;

1 lingură boabe de piper negru;

1 lingură boabe de muștar.

Modul de preparare al rețetei de Gogonele murate în saramură

Se vor steriliza borcanele, se aleg gogonelele cele mai sănătoase și se spală la jet de apa bucată cu bucată. Se curăță, se spală morcovul și se tăie rondele egale, nu prea groase, se curăță usturoiul, se curăță, se spală hreanul și se taie în bucăți de 7-8 centimetrii, se fierb 3 litri de apa în care se pun 4 linguri de sare albă mare. Pe fundul borcanului se pun tulpinele de mărar(frumos tăiate , sau rupte cu mâna, să se așeze frumos) și frunzele de țelină. Se așează gogonelele în borcan(puteți pune combinat cu morcovi și conopida), se varsă boabele de piper negru și boabele de muștar printre gogonele , iar deasupra se pun foile de dafin, țelină și tulpina de mărar. Sub borcan la exterior se va așeza un cuțit cu lamă lată(pentru a nu crăpa) și se toarnă saramura fierbinte peste gogonele.

Este indicat să păstrați proporția de apă cu sare. Înainte de a pune capacul se asează 3 bețișoare de hrean în formă de stea. După ce ați închis ermetic borcanul, se întoarce ușor pentru a verifica dacă nu curge. Se lăsa să se răcească circa 11-12 ore. Se depozitează în beci, debara sau în cămară, la loc uscat și răcoros.

Gogonelele murate în saramură sunt foarte gustoase alături de o friptura de vită, pui, porc sau tocăniță.

Poftă Bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*