Coreea de Nord a lansat doua proiectile „neidentificate” in marea dintre peninsula Coreeana si Japonia

Coreea de Nord a tras doua proiectile, despre care autoritatile japoneze au spus ca par sa fie rachete balistice, in marea dintre peninsula Coreeana si Japonia, la 31 octombrie, potrivit paznicului de coasta japonez si armatei Coreei de Sud.

Primul dintre cele două proiectile „neidentificate” a fost tras pe 30 octombrie la 16:35 p.m. ora locala din provincia Phyongan de Sud, in centrul tarii, a declarat seful de stat comun al Coreei de Sud (JCS) intr-o serie de declaratii. Un al doilea proiectil a fost detectat la 16:38 p.m.

Proiectilele au parcurs aproximativ 370 de kilometri (230 de mile) si au atins o altitudine de 90 de kilometri (56 de mile), a declarat JCS, numindu-le „distanta scurta”.

Autoritatile japoneze au spus ca au aterizat in afara Zonei Economice Exclusive a Japoniei (ZEE), care se extinde la 200 de mile nautice (370 kilometri) de pe uscat.

„Obiecte care pareau a fi rachete balistice au fost lansate din Coreea de Nord”, a declarat ministrul apararii din Japonia intr-un comunicat. „Nu au aterizat pe teritoriul nostru.”

Baza aeriana americana de la Misawa, aflata la 700 de mile (1.127 km) la nord de Tokyo, a postat o „alerta anti-racheta din lumea reala” si a cerut personalului sa caute adapost, inainte de a emite mai tarziu un „totul clar”.

La 30 octombrie, agentia de stiri Yonhap din Coreea de Sud a citat o sursa militara fara nume, care a spus ca miscarile de lansatoare de monitoare pentru transportoare (TEL), folosite pentru a trage rachetele, au fost detectate in Coreea de Nord.

Consiliul de securitate national al Coreei de Sud a organizat o reuniune de urgenta dupa lansare pe 31 octombrie si si-a exprimat ingrijorarea cu privire la ceea ce a numit „proiectile de raza scurta.

„Armata noastra mentine o postura de pregatire in timp ce urmareste si monitorizeaza evolutiile conexe in pregatirea unei alte lansari”, a declarat JCS intr-o declaratie dupa lansarile din 31 octombrie.

JCS a cerut Coreei de Nord sa opreasca lansarile, deoarece acestea au fost „inutile” pentru reducerea tensiunilor pe peninsula.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*