Adăpostul în casă și stocul de provizii în caz de război atomic sau cutremur

Este bine să știm cum trebuie să acționăm într-o situație de război, cutremur etc…, deoarece pot dispărea toate facilitățile pe care le considerăm ,,normale”:

apa, electricitate, gaze, comerț etc…Banii, nu mai au nici ei valoare. Rezultă că numai stocul personal de provizii te poate salva de la sete, frig, boală, foame. O rezervă de apă, medicamente, alimente, energie pentru 2 săptămâni trebuie să existe în fiecare casă de om gospodar și responsabil.

Rezerva de alimente, va consta din alimente uscate și conserve, care să reziste nealterate, cel puțin 6 luni de zile în condițiile posibile de depozitare autonomă(uscat, răcoare), deci, fără frigider. Lista acestor provizii(cantitatea, felul) depinde de concepțiile,obiceiurile și gusturile fiecăruia. Conservele pot fi procurate din comerț(preferabil în cutii metalice) sau preparate în casă: fierte, murături, sau dulciuri.

Poviziile trebuie să fie suficiente 21 de zile.

Hrana și apa nu sunt contaminate direct de radiații, ci indirect de praful radioactiv care se poate așterne pe ele. Hrana și apa pot fi depozitate în vase bine închise, cu capac înșurubat. Înainte de a desface un vas de provizii, șterge bine tot praful de pe capac și zona învecinată.

Rezervă de apă trebuie calculată la 1,5-2 litrii/zi de persoană, cantitatea reprezentând necesitatea biologică de consum, de om, pe zi.

Rezerva de apa, care este primordială, trebuie să acopere consumul pentru cel puțin 96 de ore în adăpostul din interiorul casei. Apa depozitată într-un cazan sau o cadă trebuie acoperită cu un capac din scânduri sau o folie din plastic. Înainte de a ridica capacul șterge-l bine de praf.

Lista orientativă de provizii necesare unei persoane , pentru 2 săptămâni:

Conserve: de peste, carne; legume-4 kilograme, supe, preparate-4 lilograme și salam afumat- 2 kilograme.

Lactate și grăsimi: margarină-0,5-kilograme, 0,5-kilograme ulei, brânză-1 kilogram și lapte praf -1 kilogram.

Alimente uscate: pâine-2 kilograme, biscuiți, fulgi etc.-0,5 kilograme, zahăr-0,5 kilograme, sare, condimente-0,25 kilograme, gem, marmeladă-0,5 kilograme.

Diverse: ceai, cacao, cafea-0,5 kilograme.

Băutură: apa-42 de litri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

You may have missed