DE UNDE AI ATATA AUR, PATROANE? NU CUMVA…?

Photo of author

By Daniel Negrescu

Amanet Garant

In urma articolului „Politisti de la „economic” au furat aurul unei case de amanet iar procurorii se prefac ca-i ancheteaza” au aparut niste comentarii, in care unii cititori isi pun intrebarea de unde avea administratorul casei de amanet Garant o cantitate asa de mare de aur, banuind incalcari ale legii, fapt care m-a facut sa cred ca am omis niste intrebari in alcatuirea articolului respectiv. Chiar daca din punctul meu de vedere aceste aspecte rezultau clar sau se deduceau din citirea cu atentie a articolului, care facea trimitere si la articolul „Dulea Virgil, omul de afaceri constantean, caruia in 2007 i-au fost sechestrate 140 kg de aur, a fost achitat definitiv”, vom incerca sa le lamurim in articolul de fata, luand un nou interviu in completarea articolelor amintite mai sus, d-lui Dulea Virgil.

Reporter: Sunt cititori care se intreaba cum de aveti atat de mult aur,  existand banuiala ca ceva nu e in regula. Ne puteti oferi cateva lamuriri?

Dulea Virgil: Va reamintesc ca am trecut printr-o ancheta de 8 ani. Credeti ca m-au intrebat ce mananc sau cat dorm pe noapte?

Primul lucru pe care l-au analizat tocmai asta a fost, de unde am avut banii, de unde am luat aurul, daca am dreptul sa detin atat de mult aur, cautand o hiba ca sa-l poata confisca.

Avand in vedere ca mi l-au restituit, nu rezulta oare foarte clar ca n-au gasit nici o incalcare a legii?

Casa de amanet Garant ruleaza un capital  de peste 1 milion de euro.

Cumpara si vinde sute de kilograme de aur pe an, (cu acte evident, mentionez asta ca sa nu incolteasca si aceasta intrebare).

Platim taxe la stat de aproximativ 1,5 milioane de euro pe an.

Garant are 12 diplome de locul 1 pe tara sau judet pentru cifra de afaceri sau profit.

Are de asemenea aproximativ 80 de angajati, (cu carte de munca evident). Spun aproximativ deoarece ca si la alte firme exista o fluctuatie a personalului.

Deoarece pretul aurului era in crestere, am investit o parte din bani in aur. Daca iti tii banii in lei se devalorizeaza, daca ii investesti in aur, imobiliare, arta, etc, isi cresc valoarea. Ati auzit de termenul „aur de investitie”? Nu l-am inventat eu!

Aurul a fost cumparat legal. Legea iti permite sa detii cat aur doresti. 

Aceste aspecte au fost verificate in detaliu. Daca ar fi existat vreo incalcare a legii, credeti ca instanta mi-l restituia?

Dar chiar si cu aceste explicatii, unii tot vor comenta ca e ceva necurat la mijloc.

Probabil sunt persoane mai in varsta care stiu ca inainte de 89 nu aveai voie sa detii aur.

In alta ordine de idei, Garant a protestat dealungul timpului impotriva ANPCGarda FinanciaraANAF, Parchet, criticand abuzurile lor si expunandu-se astfel unor controale facute cu scopul de a ne pedepsi pentru „tupeul” de care am dat dovada.

Daca existau nereguli in activitatea noastra, credeti ca mai faceam asa ceva?

Cand te simti „cu musca pe caciula” stai cuminte.

Cei care comenteaza asa ii subapreciaza pe anchetatori crezand ca nu stiu ce sa verifice.

Reporter: Cineva spunea intr-un comentariu ca la casele de amanet se cumpara aur la negru la orele 2, 3, 4 dimineata, altul ca aurul e adus din Turcia prin contrabanda.

D.V.: Pe cei care cred asa ceva, ii invit sa incerce acest lucru la Garant, chiar si la 2, 3, 4 dimineata si se vor convinge.

In cadrul anchetei, din cauza numarului mare de contracte, am fost banuiti ca procedam tocmai invers, adica  fara sa existe clienti care amaneteaza sau vand, noi intocmim contracte pe nume fictive, pentru a avea intrari de bijuterii din aur, asa incat sa putem justifica aurul aflat la vanzare, adus (credeau ei) prin contrabanda din Turcia. 

Asa ca au chemat la politie clientii care erau titularii contractelor de amanet sau de vanzare cu cantitati mai mari ca sa confirme ca au amanetat sau vandut si s-au convins ca toate contractele sunt reale. 

Sa cumperi aur fara acte, este un mare risc si e cea mai rudimentara metoda de evaziune.

Lunar vin ofiteri si agenti de politie judiciara apartinand diverselor structuri si solicita actele de achizitie pentru obiecte care au fost amanetate sau vandute de diversi suspecti sau inculpati.

Ce te-ai face ca atunci cand vin si spun ca suspectul cutare a declarat ca a vandut la Garant aurul furat sa nu ai acte de achizitie?

Poti spune ca nu e adevarat, ca nu are dovezi ca le-a lasat aici, dar daca infractorul insista ca le-a lasat la Garant, atunci il pune sa declare la ce punct de lucru a vandut sau amanetat, cine era amanetara, urmand sa o ancheteaze apoi pe amanetara.

Ii atrage atentia amanetarei ca daca minte se face vinovata de marturie mincinoasa, evaziune fiscala, tainuire,etc si risca puscaria, ca-i raman copiii pe drumuri, etc, au ei metodele lor de intimidare. Credeti ca amanetara rezista la ancheta? Si ce motivatie ar avea „sa-si bage pielea la saramura”?

Este S.F. sa crezi ca la o casa de amanet cu aprox 50 de amanetare e posibil sa faci asa ceva si sa se pastreze secretul, mai ales cand a existat si o ancheta detaliata in acest sens.

Au fost trimisi si indivizi sub acoperire sa vanda sau sa cumpere aur „la negru”. Permanent vin astfel de indivizi.

Poate la o casa de amanet mica unde patronul e si amanetar, ar fi posibil, dar sa nu uitam totusi ca „ulciorul nu merge de multe ori la apa”.

Legat de aurul adus din Turcia, in perioada in care eram anchetati, a fost destructurata o retea care aducea aur din Turcia in Constantata cu autocarele unor firme de turism care circulau pe ruta Istanbul-Constanta. Din retea faceau parte cateva case de amanet si bijuterii din Constanta. Curierul care transporta marfa i-a „dat in gat” pe toti.

Din surse neoficiale am aflat ca unii politisti de la „economic” si-au frecat mainile de bucurie crezand ca si Garant e implicata dar s-au dezumflat afland ca nu.

Credeti ca politistii nu stiu ce „manevre” se pot face la o casa de amanet?

Unii dintre cei de la „economic” au chiar afaceri cu case de amanet prin interpusi!

Reporter: Va multumim pentru lamuriri.

D.V.: Si eu va multumesc.